Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Toto je súper pre Obamu. Republikán Mitt Romney (65)
Zdielať na

Toto je súper pre Obamu. Republikán Mitt Romney (65)

Obama už pozná súpera. Bývalý massachussettský guvernér Mitt Romney si v utorok definitívne zabezpečil nomináciu Republikánskej strany do novembrových volieb amerického prezidenta. Vyhral aj primárky v štáte Texas.

Využil Twitter

Na zisk nominácie je potrebné získať 1144 delegátov a Romney túto hranicu ziskom 152 texaských delegátov práve pohodlne prekročil. Jeho hlavní rivali z republikánskeho boja odstúpili už dávnejšie.

Romneyho formálne potvrdia ako protikandidáta súčasného prezidenta Baracka Obamu na zjazde republikánov v auguste a prieskumy naznačujú, že s ním zvedie tesný súboj.

"Ďakujem vám. Nech už pred nami stoja akékoľvek výzvy, neuspokojíme sa s ničím iným ako prinavrátením prosperity do Ameriky," uviedol v reakcii na víťazstvo prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Twitter. Exguvernér štátu Massachusetts bol jediným kandidátom, ktorý v Texase viedol kampaň, a podľa amerických televíznych staníc Fox News, CNN a NBC mu dalo dôveru asi 71 percent voličov.

Prezident mormónom

Napriek dávnejšiemu odstúpeniu z boja o zisk nominácie získal katolícky konzervatívec Rick Santorum sedempercentnú podporu a bývalý predseda Snemovne reprezentantov News Gingrich oslovil päť percent voličov.

Romney sa stane vôbec prvým mormónom bojujúcim o kreslo amerického prezidenta. Vierovyznanie je na Slovensku známe ako Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní a v Spojených štátoch sa k nej hlási viac ako šesť miliónov obyvateľov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy