Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hlavné mesto sa zadlžuje, Nesrovnal to nepopiera
Zdielať na

Hlavné mesto sa zadlžuje, Nesrovnal to nepopiera

BRATISLAVA / Bratislave sa ekonomicky darí, jej príjmy rastú, má teda z čoho splácať doterajšie dlhy a nemusí sa zadlžovať ešte viac. No oproti minulému roku sa dlh zvyšuje a prekračuje aj plánovanú hranicu v rámci mestského rozpočtu. Upozornil na to Václav Mika a jeho slová potvrdila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Súčasný primátor Ivo Nesrovnal to nepoprel. Podľa neho to však bolo pre hlavné mesto výhodné.

V schválenom návrhu rozpočtu hlavného mesta sa uvádza, že ukazovateľ zadlženosti neprekročí hranicu 50 percent. V skutočnosti to však bude inak.
Václav Mika "Dlh mesta sa na konci funkčného obdobia zvyšuje, žiaľ prekračuje hranicu 50 percent, čím nastáva dlhová brzda a opatrenia, ktoré musí prijať, a to na konci funkčného obdobia nie je dobrý hospodársky výsledok," povedal kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika. 

Záväzkom mesta bola zadlženosť na úrovni 49, 25 percent, v skutočnosti to bude 51, 66 percent. Prekročenie 50-percentnej hranice však nie je prehreškom voči zákonu. Pokuta by mohla byť až po prekročení 60-percentnej hranice. "Z tohto pohľadu je mesto stále pod 60-percentným limitom," predseda rady pre rozpočtovú bezpečnosť Ivan Šramko.

Václav Mika, ako bývalý ekonóm, sa však pozastavuje nad tým, že mesto má možnosť dlhy splácať teraz a zbytočne dlh navyšuje. Dobrú ekonomickú kondíciu mesta potvrdzuje to aj samotný primátor. "Mesto má najlepšiu kondíciu v histórii," hovorí Nesrovnal. Čo je podľa Václava Miku príležitosť dlhy znižovať a vytvárať si rezervy. To isté odporúča aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. "Naše odporúčanie je také, že treba rezervy vytvárať v časoch, keď príjmy rastú, to je to dnešné obdobie," myslí si Šramko.

Primátor to nepopiera, no na zvýšenie dlhu mal podľa neho dobrý dôvod. "Toto administratívne krátkodobé prekročenie limitu je dôsledkom pomoci vlády, keď uznesením odložila splatnosť istého záväzku," vysvetľuje primátor Bratislavy. Namiesto splátky peniaze plánuje použiť na rozvoj infraštruktúry mesta. V nasledujúcich rokoch sa vraj zadlženosť dostane pod 50 percent. "V roku 2022 pod 45 percent," dodáva Nesrovnal. Václav Mika však aj napriek tomu vyzýva vedenie mesta k tomu, aby sa dlhov zbavovalo práve teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy