Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Česi u nás nakupovali zbrane, aby ich následne predávali na čiernom trhu
Zdielať na

Česi u nás nakupovali zbrane, aby ich následne predávali na čiernom trhu

BRATISLAVA/PRAHA / Českí elitní policajti rozložili nebezpečnú skupinu priekupníkov so zbraňami. Najskôr ich nakúpili na Slovensku, potom prerobili a predávali na čiernom trhu. Išlo o zbrane s hromadným účinkom.

Obvinení sa venovali nebezpečnému prerábaniu vyrazených samopalov a útočných pušiek na zbrane, ktoré sú opäť schopné streľby dávkou. Rovnakým druhom zbrane vraždil napríklad pred siedmimi rokmi v Devínskej Novej Vsi Ľubomír Harman alebo teroristi v redakcii Charlie Hebdo v Paríži.

Po zásahu českobudejovickej expozitúry skončilo v putách celkom 6 ľudí. Akcia niesla krycí názov KOV a policajti sa na ňu pripravovali necelý rok. Počas sledovania zistili, že dvojice mužov sa rozhodla vyrábať hromadne účinné zbrane - to znamená také, ktoré sú spôsobilé na súčasné usmrtenie väčšieho množstva ľudí.

"Po ich vyrobení malo dochádzať k úprave hlavní pre možnosť osadenia tlmiča. Uvedení muži si ďalej mali zaopatriť zo Slovenska niekoľko kusov zbraní CZ Škorpión vzor 61 upravených pre streľbu nábojov typu Flobert," vysvetľuje hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej. Na Slovensku sú tieto zbrane voľne predajné - spadajú do kategórie D a nepodliehajú registrácii.

"Pri zbraniach potom páchatelia vymenili hlavne - tým pádom sa potom samopaly stali opäť spôsobilé na streľbu dávkou. Upravené zbrane potom za niekoľko desiatok korún kúpili traja ďalší obvinení. Niektorí z obvinených mali ďalej prechovávať 4 plne funkčné samopaly vzor 61 a jeden samopal poľskej výroby vzor 63 RAK," dodáva Ibehej.

Počas domových prehliadok toho našli policajti viac než dosť. Ďalšie zbrane, pištole, revolvery, pušky i náboje. Taktiež aj delostrelecký granát a niekoľko kusov vojenskej pyrotechniky.

Policajti obvinili celkom 6 ľudí z nedovoleného ozbrojovania, za čo im hrozí niekoľkoročný pobyt za mrežami. Stíhaní sú na slobode. Koľko nebezpečne upravených samopalov stihli obvinení vyrobiť a dostať do obehu na čiernom trhu zatiaľ známe nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy