Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Bratislave pribudnú zelené strechy, mesto to má ochladiť
Zdielať na

V Bratislave pribudnú zelené strechy, mesto to má ochladiť

BRATISLAVA / Strechy bratislavských budov sa premenia sa na oázy stromov a pestrofarebných kvetov. Ide o pilotný projekt, ktorý má takto skrášliť zatiaľ len dve budovy v hlavnom meste, no časom by mohli byť zelené strechy rozkvitnúť aj na ďalších.

Najväčší rozdiel je v tom, že na čiernej streche dosahuje teplota približne päťdesiat stupňov Celzia a na tej, kde rastú stromy, tráva a kvety je to približne osemnásť stupňov. "Zvyšuje sa priemerná mesačná teplota jednotlivých mesiacov počas celého roka 0,03 stupňa Celzia. Keď sa to spočíta za celé mesiace, tak je to výrazný vzostup priemernej teploty vzduchu na našom území," tvrdí meteorologička Miriam Jarošová. A to je dôvod, prečo sa mesto rozhodlo  budovať zelené strechy v hlavnom meste. 

Šesťdesiat šesť projektov zadotuje 1,5- miliónová dotácia z nórskych fondov. Niekoľko pilotných aj v bratislavskom Novom meste. "Obyčajná strecha sa zmení na zelenú, pribudne tam vegetácia," potvrdil starosta tejto bratislavskej mestskej časti Rudolf Kusý. 

Jedným z najväčších ochladzovačov klímy sú parky. Z nórskych fondov a pol miliónovej dotácie magistrátu tak vznikne veľká prírodná klimatizačná jednotka na mieste bývalého cykloštadióna v areáli terajšej bratislavskej Jamy. "Pribudne tam takmer 200 stromov, cez 1000 kríkov, množstvo kvetov a zabezpečí sa kolobeh vody, to znamená voda, ktorá na jar natečie, sa zadrží a využije v rámci leta," dodal Kusý. Všetky tieto opatrenia na takzvanú adaptáciu na zmenu klímy plánuje hlavné mesto zrealizovať do konca tohto roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy