Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Korupcia v Národnom onkologickom ústave: Primár sa k úplatku priznal
Zdielať na

Korupcia v Národnom onkologickom ústave: Primár sa k úplatku priznal

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Onkológ Tomáš Š. z Národného onkologického ústavu sa priznal k prijatiu úplatku. Informáciu ústavu potvrdil obhajca lekára.

 V tlačovej správe sa uvádza, že "Tomáš Š. je obvinený zo spáchania trestného činu prijímania úplatku, ku ktorému sa pri výsluchu priznal. Z tohto dôvodu prokurátor rozhodol, že bude vyšetrovaný na slobode".

Hovorkyňa Národného onkologického ústavu Viktória Vasilenková ďalej informovala, že Tomáš Š. sa k dnešnému dňu vzdal funkcie primára oddelenia klinickej onkológie a funkcie námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie. Až do právoplatného rozhodnutia príslušných orgánov, teda až do právoplatného skončenia veci, nebude tento lekár vykonávať lekársku prax v Národnom onkologickom ústave.

Zásah kukláčov

V Národnom onkologickom ústave zasahovali policajti Národnej kriminálnej agentúry v utorok a lekára zadržali. Polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie zatiaľ neposkytla. Podľa medializovaných informácií malo ísť o preberanie 50-eurového úplatku.

Národný onkologický ústav prijal ešte v roku 2011 Akčný plán boja proti korupcii, ktorý je každý rok aktualizovaný o viaceré opatrenia a nariadenia s cieľom zvýšiť transparentnosť všetkých aktivít nemocnice, nielen v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti.

​Vasilenková uviedla, že pacienti, ale aj zamestnanci ústavu môžu akýkoľvek podnet nielen v súvislosti s podozrením na korupčné správanie oznámiť prostredníctvom e-mailových adries info@nou.sk, podnety@nou.sk a korupcia@nou.sk.

Nemocničný ombudsman

V Národnom onkologickom ústave bola zriadená pozícia nemocničného ombudsmana, ktorej cieľom je zvýšiť ochranu práv pacientov, prijímať a riešiť podnety rôzneho charakteru vrátane podnetov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jedným z najnovších opatrení v boji proti korupcii prijatým začiatkom tohto roka bolo zriadenie Komisie na preverovanie podnetov, sťažností a oznámení o korupčnom správaní, ktorá je poverená zaoberať sa každým podaným podnetom.

"V prípade požiadania o súčinnosť orgánmi činnými v trestnom konaní je Národný onkologický ústav pripravený túto súčinnosť v medziach zákona poskytnúť," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy