Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trápenie vodičov pre mimoriadne mrazy. Zamrzla nafta...
Zdielať na

Trápenie vodičov pre mimoriadne mrazy. Zamrzla nafta...

Problémy so zamrznutou naftou zmenili plány viacerým vodičom v Snine. Ako sa čoskoro ukázalo, všetci vraj tankovali palivo na tej istej čerpacej stanici. Tá ale špekulácie o kvalite paliva odmieta.

Nekvalitná nafta či zlá starostlivosť o auto?

"Asi 15, 20-krát som naštartoval, musel som ísť na voľnobeh, aby som vôbec došiel." Pánovi Martinovi tak cesta do práce trvala miesto dvoch minút pol hodiny. Na benzínke sa ho však snažili presvedčiť o tom, že chyba je v zlom technickom stave vozidla a nie v nafte. Pán Martin má však auto úplne nové.

V Snine v noci namerali až -20 °C. A na benzínke sú presvedčení, že ich natankovaný diesel znesie teploty oveľa horšie. "Drahšia nafta, teda tá kvalitnejšia, ako deklarujú, vydrží do -35 stupňov," tvrdí dopravný analytik Maroš Palesch.

Výrobcovia sa bránia, ich nafta je kvalitná

Výrobca, distribútor aj predajca pohonných hmôt však akúkoľvek zníženú kvalitu paliva odmietajú. "V prípade počasia s extrémnymi teplotami odporúčame zákazníkom tankovať prémiový diesel. Je vhodný pre teploty prekračujúce stanovené normy," tvrdí v stanovisku rafinérska spoločnosť.

"Benzín a nafta sú udržiavané v podzemných nádržiach, kde sú rekuperačné zariadenia, aby sa tam voda nezrážala. Čiže je to zabezpečené, aby nedošlo k nejakému poškodeniu či vmiešavaniu inej zmesi," dodáva riaditeľ podnikovej komunikácie Slovnaftu Anton Molnár.

Dôležitá je prevencia a netrápiť auto...

Vodiči by preto počas nasledujúcich mrazivých dní mali dbať podľa rád odborníkov na prevenciu aj tzv. liečenie vozidla. "Prevencia sú aditíva, nemrznúce aditíva, ktoré si treba vždy pri tankovaní naliať do vozidla... Odporúčam tankovať plnú nádrž. Žiadne za 20-30 eur. Lebo či chcete alebo nechcete, z tých výparov sa vám tá tekutina vždy na vrchole nádoby kryštalizuje," upozorňuje Palesch.

Ak dôjde k najhoršiemu, nafta zamrzne a auto sa vám nedarí naštartovať. Zo servisu radia radšej auto netrápiť a zavolať odťahovku. Vyhnete sa tak následnej drahšej oprave. "Dobré je počkať, kým sa to roztopí a vymeniť palivový filter. Odvodniť ho..."

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy