Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NR SR: Program schôdze nezmenený, aj imunita a amnestie
Zdielať na

NR SR: Program schôdze nezmenený, aj imunita a amnestie

Program 28. schôdze parlamentu ostáva nezmenený. Poslanci NR SR ho totiž napriek očakávaniam nezúžili. Rokovať sa bude aj o návrhu na zrušenie priestupkovej imunity poslancov, ako aj o návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií.

V pláne zostali všetky poslanecké návrhy, vrátane tých, ktoré sú v prvom čítaní a keďže ide o poslednú predvolebnú schôdzu parlamentu, už nemôžu byť schválené. Rokovať sa bude aj o všetkých poslaneckých iniciatívach, ktoré sú už v druhom čítaní. Medzi nimi je návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslancov, ako aj návrh na zrušenie Mečiarových amnestií.

Prezident parlamentu Čentéša vysvetľovať nebude

Pred schvaľovaním programu schôdze žiadal šéf SaS Richard Sulík zaradiť nový bod, ktorého schválením by snemovňa požiadala prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby prišiel plénu osobne vysvetliť dôvody, pre ktoré odmieta vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Tento návrh neprešiel, hlasovalo zaň len 67 poslancov.

Priestupkovú imunitu nebudú riešiť prednostne

Plénom neprešiel ani návrh Martina Chrena a Jozefa Viskupiča (obaja SaS), aby návrh na zrušenie priestupkovej imunity dostal prednosť pred ostatnými bodmi a bol prerokovaný ako prvý.

Smer-SD sa tak, ako avizoval, pokúsil vyradiť z programu všetky poslanecké návrhy, či už v druhom alebo prvom čítaní. Róbert Madej (Smer-SD) však s iniciatívou neuspel. Rovnako neúspešný bol Ján Slota (SNS), ktorý chcel vyradiť všetky hlasovania o personálnych otázkach.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy