Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Volebný program Smeru? Ani slovo o ľavici...
Zdielať na

Volebný program Smeru? Ani slovo o ľavici...

Vo volebnom programe Smeru je podľa politológa Grigorija Mesežnikova veľa všeobecných úvah. Ako uviedol, určité časti dokumentu sú prekopírované. Dokument podľa neho nadväzuje na predchádzajúci volebný program, kde sa pasovali do pozície vládnej strany.

„Aj v tomto programe hovoria o sebe ako o vláde. Píšu, že vláda urobí, akoby už realizovali vládny program,“ upozornil Mesežnikov. Podľa politológa, Smer nie je strana, ktorá chce bojovať s následkami ekonomickej krízy rozširovaním priestoru pre trhový princíp. Svedčí o tom vraj volebný program ficovcov.

Nebudú mať peniaze?

„Oni hovoria o silnom štáte. Chcú štát zefektívniť, chcú zefektívniť podnikateľskú činnosť štátu, chcú posilňovať istoty občanov. Stále počítajú s dosť štedrými výdavkami na sociálnu sféru. Ak by Smer dôsledne trval na realizácii svojho predvolebného programu, keby bol pri moci, tak sa dostane do problémov. Pre Smer bude ťažké splniť sľuby sociálneho charakteru. Štátne výdavky nebude môcť mať v tej výške, ako naplánoval,“ vyhlásil Mesežnikov.

Program Smeru-SD podľa Mesežnikova neobsahuje nič, čo by naznačovalo hru etnickou kartou. „V predchádzajúcom programovom dokumente sa hovorilo o revizionizme, maďarskej expanzii. Tu nič také nie je. Je to umiernená dikcia,“ uviedol s tým, že na druhej strane nehovorí o maďarskej menšine ako takej. "Akoby na Slovensku vôbec neexistovala. Spomína sa len rómske etnikum, aj to len okrajovo,“ upozornil politológ.

O ľavici mlčia

Smer-SD podľa Mesežnikova v programe nič nehovorí ani o ľavici. „Nedefinujú sa tak. Niekoľkokrát je spomínaná sociálna demokracia. Oni svoju stranu v tomto dokumente neoznačujú za ľavicovú, ale dikcia nie je pravicová. Ide im o posilnenie úlohy štátu, väčšie sociálny istoty občanom. Je to taká zvláštna kombinácia deklaratórneho pragmatizmu a ľavicových inklinácií,“ dodal.

Kampaň s darčekmi

Hlavné body programu sa snažia ľuďom ficovci tlmočiť aj cez stretávky v kultúrnych domoch. Tak to bolo aj pri štarte ich volebnej kampane v Topoľčanoch. Predstaviteľov strany vítala preplnená sála miestneho kultúrneho domu. Najväčšie zastúpenie mali dôchodcovia. Pozreli si aj vystúpenie Otta Weitera a dostali aj darčeky.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy