Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezident Gašparovič vyznamenal 14 osobností
Zdielať na

Prezident Gašparovič vyznamenal 14 osobností

Prezident Ivan Gašparovič rozdával štátne vyznamenania. Tie sa ušli štrnástim osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Ocenení tak boli významní zástupcovia vedy, kultúry či športu.

„Pre každú krajinu je šťastím, keď sa môže spoľahnúť na vzácnych ľudí – ľudí morálnych hodnôt nadradených nad vlastné záujmy, Slovensko dnes takých ľudí potrebuje,“ povedal pri tejto príležitosti prezident Gašparovič.

Dodal, že mu bolo cťou stretnúť sa s osobnosťami a odovzdať im vysoké štátne vyznamenanie. Naša spoločnosť nimi oceňuje vaše celoživotné dielo, poznamenal s tým, že si úprimne želá, aby „ste sa aj vy sami stali podnetom, vzorom“. „Osobitne pre našu mladú generáciu,“ zdôraznil.

Ocenení in memoriam

In memoriam dostali vyznamenanie štyri osobnosti. Historik Ladislav Deák (1931 -2011) bol ocenený za prínos v oblasti historických vied a kultúry, právnik Vojtech Hatala (1930 -1985) za zásluhy späté s rozvojom školstva a ústavného zákonodarstva, sociológ a kulturológ Alexander Hirner (1911 -1987) za pozdvihnutie národného povedomia a celoživotný prínos v oblasti sociológie a kulturológie, a tiež herec Gustáv Valach (1921 - 2002) za zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Prezident udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za rozvoj slovenského športu olympijskému medailistovi a majstrovi sveta, volejbalistovi Bohumilovi Golianovi. Štátne vyznamenanie prevzala manželka Marta. Za prínos v oblasti experimentálnej endokrinológie a za zásluhy o rozvoj vedy udelil prezident Rad Ľudovíta Štúra I. triedy lekárovi Ladislavovi Machovi.

Ekonóm aj lekár

Agrárny ekonóm Gejza Blaas si odniesol Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za celoživotné vedecké dielo najmä v oblasti ekonomiky poľnohospodárstva. Radom Ľudovíta Štúra II. triedy ocenil prezident aj lekára Svetozára Dluholuckého za prínos v rozvoji zdravotnej starostlivosti o dieťa. Libor Ebringer dostal vyznamenanie za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí a zásluhy v oblasti mikrobiológie a genetickej toxikológie.

Profesor Ebringer prispel k tomu, že Európska únia schválila slovenskú bryndzu ako náš tretí chránený výrobok. Za celoživotné dielo v oblasti kultúry, umenia a hlavne architektúry vyznamenal prezident aj architekta Ivana Matušíka. Starosta obce Nesvady Jozef Haris dostal od prezidenta Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za jeho prínos k rozvoju územnej samosprávy. Haris je aj členom Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska.

Pribinov kríž pre herca Adamoviča

Prezident udelil vedeckému pracovníkovi Jozefovi Budayovi Pribinov kríž I. triedy za zásluhy o hospodársky rozvoj Slovenskej republiky a najmä za zásluhy o zvyšovanie konkurenčnej schopnosti priemyslu Slovenska v oblasti elektrotechniky. Pribinov kríž II. triedy za zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky bol udelený hercovi a pedagógovi Jozefovi Adamovičovi a archeológovi Karolovi Pietovi. Pieta je okrem iného aj vedúcim Kuvajtsko-slovenskej archeologickej misie v Perzskom zálive.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy