Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poslanci vyzvali Gašparoviča, aby vymenoval Čentéša
Zdielať na

Poslanci vyzvali Gašparoviča, aby vymenoval Čentéša

Skúšajú zatlačiť na prezidenta. Poslanci vyzvali Ivana Gašparoviča, aby Jozefa Čentéša vymenoval za generálneho prokurátora. Toho zvolila Národná rada, no hlava štátu ich rozhodnutie ignoruje.

Ako vhodný termín prezidentovi navrhli 10. december, ktorý je Dňom ľudských práv. Pripomenuli mu, že vymenúvanie ústavných činiteľov nie je len jeho právom, ale aj povinnosťou. „Nečinnosť znamená v takýchto prípadoch porušovanie Ústavy SR,“ podčiarkol Ondrej Dostál (OKS).

Prezidentovo kreslo nechcú

Hoci prezident sa pri skladaní sľubu zaväzuje dodržiavať ústavu a zákony a ich vedomé porušovanie môže byť dôvodom na stratu funkcie, túto tému poslanci v parlamente otvoriť neplánujú.

Prezident s interpretáciou signatárov výzvy nesúhlasí. Tvrdí, že Čentéša vymenovať nemusí, odvoláva sa pri tom na dikciu ústavy. "Ústava taxatívne hovorí o termínoch 'vymenúva' a 'odvoláva', čo znamená, že ide o fakultatívnu možnosť a nie obligatórnu povinnosť ako v prípade termínov 'vymenuje' a 'odvolá'. A to si zrejme pán Dostál zabudol prečítať," reagoval prezidentov hovorca Marek Trubač.

Dodal, že prezident ústavu nevymenovaním Čentéša porušiť nemohol, pretože tá v tomto prípade nestanovuje žiadnu lehotu.

Sťažuje sa na súde

Čentéša zvolil parlament 17. júna 2011 v tajnej voľbe, hlava štátu ho odmietla vymenovať s tým, že musí počkať na verdikt ústavného súdu. Ten padol 5. októbra, pričom označil spôsob Čentéšovej voľby za ústavný, prezident napriek tomu Čentéša nevymenoval.

Ten preto podal na Ústavný súd SR sťažnosť pre porušovanie práv nečinnosťou prezidenta.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy