Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Kurz čínštiny či arabčiny. Dzurinda to zaplatí
Zdielať na

Kurz čínštiny či arabčiny. Dzurinda to zaplatí

330 tisíc eur. Toľko minie ministerstvo zahraničných vecí na kurzy cudzích jazykov. Rezort pod vedením Mikuláša Dzurindu ich ponúka svojim zamestnancom. Kritici však tvrdia, že do diplomacie sa majú dostať ľudia, ktorí už potrebnú cudziu reč ovládajú. Dzurindovci minú na vzdelávacie kurzy 330-tisíc eur. Ministerstvo zahraničných vecí si totiž objednalo služby vzdelávacej spoločnosti.

Asi 180 zamestnancov rezortu sa bude za peniaze daňových poplatníkov učiť jazyky dva roky. Informoval o tom server aktualne.sk.

Aj exotické jazyky

Nemali by sa však učiť len štandardnú nemčina či angličtinu. Ale aj africké, či ázijské jazyky. "Nezdá sa mi byť v poriadku, aby sa zamestnanci rezortu diplomacie vzdelávali za v prepočte 10 miliónov korún. Mali by si predsa vyberať zamestnancov, ktorí už majú primeranú jazykovú výbavu," reagovala pre aktualne.sk europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková Beňová.

Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že zamestnajú len ľudí, ktorí vedia aspoň jeden cudzí jazyk. "Počas pôsobenia na ministerstve sa stáva potrebným aj zvládnutie ďalšieho cudzieho jazyka. V mnohých prípadoch ide o jazyky, ktoré sa na školách štandardne nevyučujú," vysvetľuje hovorca rezortu Ľubomír Schwarzbacher. 

Zľava

SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiace články

Najčítanejšie správy