Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
ZÁZNAM: Diplomat Dubček skončil v base. Zachraňuje ho Dzurinda
Zdielať na

ZÁZNAM: Diplomat Dubček skončil v base. Zachraňuje ho Dzurinda

Slovensko malo mať v Etiópii superšpióna. To si mali myslieť o Milanovi Dubčekovi tamojšie úrady. Nášho oficiálneho veľvyslanca, syna Alexandra Dubčeka, dokonca zadržiavali vo väznici od soboty do pondelka. Skutočný dôvod jeho zadržania stále nie je známy.

Rezort diplomacie dôrazne intervenoval za okamžité prepustenie veľvyslanca, ktorého zadržanie je porušením Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch.

"Veľvyslanec Slovenskej republiky bol v pondelok večer prepustený. Ministerstvo zahraničných vecí SR požiadalo etiópsku stranu o vysvetlenie," uviedol tlačový odbor ministerstva. Náš diplomat verí, že išlo o nedorozumenie. 

Výnimočná a ojedinelá situácia

Podľa ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu, situácia v Etiópii je výnimočná a ojedinelá. Minister povolá Milana Dubčeka na konzultácie do Bratislavy. "Kým Etiópia neurobí to, čo má zostane pán Dubček v Bratislave," vyjadril sa Dzurinda.

Podľa slove Mikuláša Dzurindu etiópska strana od začiatku vedela, že nezatkla turistu, ale veľvyslanca. Údajne si mal Milan Dubček fotiť vojenské objekty. To Dzurinda vylúčil. "Nech by bol urobil čokoľvek, je vylúčené, aby predstaviteľ suverénneho štátu išiel do väzby," dodal Dzurinda.

Poliakom ďakoval za pomoc

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda zaslal list poľskému ministrovi zahraničných vecí Radkovi Sikorskému, v ktorom ocenil pomoc Veľvyslanectva Poľskej republiky v Etiópii pri prepustení veľvyslanca Dubčeka.

Neprijateľnosť konania etiópskych úradov

Rovnako ocenil pomoc Delegácie Európskej únie v Etiópii listom vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej. "V liste minister Dzurinda upozorňuje na neprijateľnosť konania etiópskych úradov a žiada Catherine Ashtonovú o odsúdenie takéhoto konania," dodal tlačový odbor ministerstva.

TVJOJ, flickr.com

Súvisiace články