Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lekári stiahli 800 výpovedí. Kompletný zoznam nemocníc v kríze
Zdielať na

Lekári stiahli 800 výpovedí. Kompletný zoznam nemocníc v kríze

403 chýbajúcich lekárov. Tak presne tento počet spôsobil vyhlásenie núdzového stavu v nemocniciach. Ten platí od dnešného dňa. Výpovede pritom dalo po výzve Lekárskeho odborového združenia (LOZ) vyše 2- tisíc zdravotníkov. Až 800 z nich však podľa najčerstvejších správ z dnešného dňa svoje rozhodnutie prehodnotilo.

Núdzový stav je v šesťnástich nemocniciach. Tie zháňajú najmä nových anestéziológov. Kým ich nájdu, nariadili prácu tým, ktorí sú vo výpovedi.

Lekári sťahujú výpovede

Hoci sa odborári naďalej snažia mobilizovať odpor, stúpa počet stiahnutých výpovedí. Dnes popoludní ich bolo už 800. „Chcem sa poďakovať všetkým lekárom, ktorí stiahli výpovede. Platí, že každý lekár bude mať  v budúcom roku vyšší plat v priemere o 300 eur, a riaditeľ mu v zmysle memoranda, ktoré podpísala premiérka, nesmie siahnuť na žiadne príplatky,“ reagoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Najviac výpovedí dnes stiahli lekári v Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. A to 210, čo znamená, že jej riaditeľ nenariadi pracovnú pohotovosť  v rámci núdzového stavu.

Pomoc zo zahraničia

Našim pacientom môžu pomôcť aj nemocnice či lekári z pohraničia - Česka či Rakúska. „Nechcem, aby naši lekári zostali doma nezamestnaní, verím, že sa dohodneme a výpovede stiahnu,“ povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Rakúska strana ponúkla Slovensku možnosť ošetrenia v nemocniciach na svojom území, od česká strana v najbližšom čase spresní  počty lekárov, ktorí by mohli prísť na Slovensko

Riaditelia nemocníc v núdzovom režime sa krátko po 16- tej stretli na Úrade vlády s premiérkou Ivetou Radičovou.

Uhliarikov plán B

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) predstavil v parlamente zmeny vo fungovaní nemocníc. Tvrdí, že boli pripravené už dávnejšie a výpovede iniciované lekárskymi odborármi ich len urýchlili. Napríklad v Bratislave by sa zlúčili tri interné oddelenia, zrušila by sa jedna psychiatria či jedno urologické oddelenie a fungovali by už len dva.

Uhliarik rovnako poslancom vysvetľoval systém, akým budú fungovať niektoré nemocnice počas vládou vyhláseného núdzového stavu. VIAC TU.

Odborári sa expresne sťažovali

LOZ nechápe, "ako máme vedieť o núdzovom stave, keď nám nič nebolo doručené". Ako odborári uvádzajú na svojej internetovej stránke, nechápu, ktorých lekárov sa týka uložená pracovná povinnosť.

Vláda pritom schválila vyhlásenie núdzového stavu menej ako hodinu pred zverejnením stanoviska LOZ. "Akonáhle vláda zverejní podmienky, budeme lekárov informovať o právnych krokoch, ako uplatniť svoje ústavné práva na medzinárodných inštitúciách," uvádza LOZ.

Trestné oznámenie na šéfa LOZ

Generálna prokuratúra dostala trestné oznámenie na šéfa lekárskych odborov Mariána Kollára. Nasvedčuje tomu informácie, ktorú TV JOJ obdržala od nespokojnej diváčky. Dôvodom má byť ohrozenie zdravotnej starostlivosti.

"Trestné oznámenie smeruje proti buričom - predstaviteľom Lekárskeho odborového združenia SR, predovšetkým proti jeho predsedovi MUDr. Marianovi Kollárovi, ktorý traumatizuje celú spoločnosť a pácha nenapraviteľné škody a krivdy vo vzťahu k väčšine," píše občianka Kováčová.

Nemocnice v krízovom režime

nemocnicachýbajúce miestaspolu
FN Trnava20 anestéziologov20
FN Trenčín11 gynekológov, 6 neonatológov, 9 pediatrov, 6 ortopédov, 9 neurológov41
Nemocnica Bojnice11 anestéziológov, 7 gynekológov, 7 chirurgov, 2 ORL lekári27
FN Žilina20 anestéziológov, 6 gynekológov, 5 neonatológov, 7 chirurgov, 10 traumatologov, 4 ortopédi, 4 neurochirurgovia, 5 psychiatri61
Nemocnica Liptovský Mikuláš10 anestéziológov, 1 gynekológ, 8 chirurgov, 3 traumatológovia, 3 rádiológovia25
Nemocnica Dolný Kubín4 anestéziológovia, 1 neonatológ, 7 chirurgov, 6 ortopédi, 6 neurológov24
Nemocnica Čadca4 anestéziológovia, 3 gynekológovia, 3 chirurgovia10
Nemocnica Prešov20 anestéziológov, 7 gynekológov, 12 neonatológov /pediatrov, 10 chirurgov, 16 traumatológov, 10 neurológov75
Nemocnica Trstená3 anestéziológovia, 6 gynekológov, 1 neonatológ, 5 pediatrov15
UN Bratislava5 neonatológov5
DFNsP Bratislava5 chirurgov5
FN Banská Bystrica6 neonatológov6
UN LP Košice42 anestéziológov, 14 neurochirurgov56
DFNsP Košice5 neonatológov, 5 chirurgov10
Nemocnica Poprad7 anestéziológov, 4 chirurgovia, 7 traumatológov / ortopédov, 5 neurológov23

zdroj: Úrad vlády SR

Lekár odchádza_nemocnica_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy