Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
EXKLUZÍVNE: Memorandum lekárov? Skoro totožné s vládnou verziou!
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Memorandum lekárov? Skoro totožné s vládnou verziou!

Televízii JOJ sa podarilo získať text memoranda lekárskych odborárov, ktorý v sobotu poslali premiérke Ivete Radičovej. Oba dokumenty - vládny i LOZ -kársky sme porovnali. A toto je pomerne šokujúci výsledok!

Memorandum odborov sa odlišuje len minimálne od toho, ktoré prezentovala Radičová. Z porovnania oboch dokumentov vyplýva, že problém je najmä kapitola číslo 4. Platy. 

Technické drobnosti, inak dohoda

Podľa materiálu sa obe strany dohodli na spôsobe kontroly dodržiavania zákonníka práce v nemocniciach. Do prvého bodu, ktorý má šesť častí, pridali odborári pol vety, ktorá opisuje technický postup schvaľovania v parlamente.

Na systéme DRG, ktorý má zabezpečiť adekvátne platby za diagnózu našli obe strany absolútnu zhodu.

Odborári včera po rokovaní tvrdili, že nenašli s premiérkou uspokojivé  legislatívne riešenie zastavenia prechodu nemocníc na akciovky. V bode, ktorý to rieši, navrhli pridať jedinú vetu. Hovorí, o tom, že vláda musí predložiť návrh zákona do 16.12.2011. 

Skutočný problém sú platy

Podľa dokumentov, ktoré máme k dispozícii, je jasné, že najvážnejším problémom bol naozaj bod, ktorý rieši odmeňovanie lekárov. Vláda ponúkala navýšenie od januára o cca. 200 € a od apríla budúceho roku ďalších 100 € s garanciami, že lekári neprídu o osobné príplatky. Odborári v tomto bode navrhujú zvýšenie od budúceho roka o 1,25- 2,5 násobok priemernej mzdy a a k 1.1.2013 opätovné navýšenie na úroveň 1,5 až 3,0 násobok. Zároveň žiadajú, aby vláda tento návrh schválila do polovice decembra.

Pri otázke prijímania lekárov vo výpovedi na pôvodné pozície sa memorandá zhodujú. V LOZ-kárskom však vypustili dátumy, dokedy musia výpovede doktori stiahnuť. 

Odborári majú zoznam vyvolených

Takmer identické sú oba dokumenty aj v otázke návratu lekárov do funkcií a pozícii, z ktorých boli prípadne odvolaní. Až na jedinú vetu! Odborári predkladajú menný zoznam tých, ktorým vrátenie sa bez sankcií a negatívnych vplyvov, musí byť garantované. Píšu: "...zoznam nie je vyčerpávajúci, nezahŕňa všetkých lekárov, ktorí boli sankcionovaní".

Posledné zmeny, ktoré LOZ v dokumente urobilo, bolo vypustenie dátumu a pridanie troch viet do bodu číslo 7. Tie opisujú technické postupy ohľadom pracovných zmlúv.  

V bodoch 8, 9, 10, 11 a 12 sú memorandá identické. 

Napriek tomu, že LOZ po nočnom stretnutí tvrdilo, že žiadali aj ďalšie ústupky, nič konkrétne sa v ich verzii neobjavilo. Podrobnosti z posledného rokovania odborárov a premiérky v reportáži.

  

Súvisiace články