Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
22 ROKOV PO - 25. 11.1989. Čarnogurský dostal amnestiu
Zdielať na

22 ROKOV PO - 25. 11.1989. Čarnogurský dostal amnestiu

Na radu Federálneho zhromaždenia vtedajší prezident republiky Gustáv Husák udelil amnestiu siedmym politickým väzňom. Medzi nimi bol aj Ján Čarnogurský.

Toho súdili za rozvracanie republiky pre výdavanie Bratislavských listov a prípravu spomienky na ľudí, ktorých v roku 1968 v Bratislave a na iných miestach zastrelili vojská Varšavskej zmluvy. Zatknutý bol v auguste 1989.

ŠtB: Závažné poznatky o akciách zasielajte okamžite

ŠtB vyzývala svojich ľudí, aby ich o všetkom informovala. "Dennú informáciu o vývoji operatívnej situácie na tomto úseku posielajte na 1. oddelenie 3. odboru Správy ŠtB Bratislava ako súčasť informácie v v akcii KRUH. Závažné poznatky a signály o pripravovaných akciách zasielajte okamžite," píše sa v publikácii November. Očami ŠtB a ulice. Tú vydal Ústav pamäti národa pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie

V Bratislave sa na námestí SNP zišlo 50-70 tisíc demonštrantov. Manifestáciu viedol Milan Kňažko. Stretnutie sa skončilo odspievaním štátnej hymny. Podľa informácií zo spisov ŠtB k narušeniu verejného poriadku.

Československá televízia a rozhlas podporia generálnu stávku

Na pražskej Letnej od 14:00 demonštrovalo približne 750 - 800 tisíc ľudí, ktorí vyjadrili svoju podporu Občianskemu fóru. Československá televízia začala protesty šíriť živým prenosom a súčasne vydala prehlásenie, že sa spoločne s Československým rozhlasom chystajú podporiť generálnu stávku. Tá bola naplánovaná na 27. 11. 1989.

Čarnogurského ŠtB nezastrašila 

Bývalá Štátna bezpečnosť chcela vidieť opozičnému aktivistovi Jánovi Čarnogurskému doslova až do žalúdka. Pracovníkov sledovačky zaujímalo nielen to, s kým sa schádzal, ale aj čo jedával a pil. Z očí ho nespustili ani vtedy, keď zašiel do kostola. " Oni ma nemohli zastrašiť," tvrdí Ján Čarnogurský

Seriál 22 ROKOV PO pokračuje na stránke zajtra predpoludním časťou 26. november 1989.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy