Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zľavy z nás robia bezcitné zvery. Prečo?
Zdielať na

Zľavy z nás robia bezcitné zvery. Prečo?

Človek zrazu nepozná vlastného brata, potí sa a podlieha panike a hystérii. Takýto stav dnes dokáže vyvolať napríklad zlacnená šunka. Pri pohľade na obrovské zľavy sa ľudia menia na bojovníkov, nepozerajú doľava, doprava - majú pred sebou vidinu supervýhodného nákupu. Dokazuje to najčerstvejší prípad z Malaciek... Podľa odborníkov ale za davové šialenstvo vlastne nemôže zlacnený tovar.

Nie je to o zľave

Môže sa pod takéto davové šialenstvo podpísať len šunka či olej v akcii? To, na čo sa pozeráte, nie je nič výnimočné. No za to, ako sa mnohí nechajú uniesť, veľakrát nezodpovedá tento zlacnený tovar. "Ten prípad v Malackách a podobne, nie je to veľmi o zľavách, ale o tom, ako sa mení naše správanie v dave. Ako podliehame davovej hystérii," vysvetľuje sociologička Sylvia Porubänová.

Ak druhí nakupujú, nakupujeme my

"Momentálne je doba veľmi neistá, ľudia sú zvyknutí reagovať na to, čo vidia, počujú, čo im je povedané. To znamená, že urobíme to, čo robia druhí. Ak druhí nakupujú, nakupujeme aj my," dodáva psychologička Monika Longauerová.

Zo slušňáka zviera

A tak aj slušní či úplne pokojní ľudia sa zrazu správajú arogantne, agresívne a pod tlakom sa menia na nepoznanie. A aký efekt majú v konečnom dôsledku zľavy na nás? Že kúpime aj niečo, po čo sme si do obchodu neprišli, alebo čo nepotrebujeme.

Nie však všetci radi počúvajú o zľavách. "To sú šity všetko," povedala nám jedna z opýtaných. "Ja tomu potom neverím, keď je to v zľave, že to je kvalitné."

Miesto lacnej šunky monokel

Davovému šialenstvu však podľa psychológov nepodliehajú všetci. No iní sa pre zlacnenú vec dokážu aj pobiť... Dávajte si preto dobrý pozor, aby ste si miesto akciového tovaru nepriniesli monokel pod okom.

TV JOJ

Súvisiace články