Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
ZÁZNAM: Let z Londýna naháňali armádne stíhačky
Zdielať na

ZÁZNAM: Let z Londýna naháňali armádne stíhačky

Pasažieri dopravného lietadla z Londýna do Kataru prežívali v našom vzdušnom priestore minúty strachu. To vo chvíli, keď sa pri ich lietadle objavili dve vojenské stíhačky MiG-29, ktoré sú súčasťou obranného systému NATO. Rezort obrany poprel fámy o hroziacej zrážke armádnych a civilného stroja.

Dopravné lietadlo sa stalo podozrivým a nebezpečným, pretože s ním riadiaca veža nedokázala nadviazať spojenie. Experti museli brať do úvahy aj možný únos lietadla teroristami a preto naše vzdušné sily spustili preventívne opatrenia.

Ticho v éteri

Do vzduchu okamžite vzlietli dve slovenské vojenské stíhačky MiG-29, zaradené do pohotovostného systému Severoatlantickej aliancie NATINADS. Ich piloti mali za úlohu preveriť možnosť narušenia režimu letu civilného letu spoločnosti Qatar Airways.

Naše stíhačky vzlietli o 10:54, s civilným lietadlom nadviazali vizuálny kontakt, spojenie na núdzovej frekvencii nebolo nadviazané. Pilot dopravného lietadla posunkami signalizoval, že okrem poruchy rádiového spojenia nemá žiadne problémy. Dôvodom, prečo posádka dopravného lietadla nekomunikovala s riadením letov, bola porucha na rádiostanici.

Išlo o minúty

Slovensko má celkovo 12 modernizovaných stíhačiek MiG-29, z toho dve sú v neustálom pohotovostnom režime. Do niekoľkých minút od nahlásenia problémov, tak musia byť schopné doletieť nad ktorékoľvek miesto republiky.

Pri víkendovom zásahu podľa rôznych fám hrozilo, že sa stíhačky zrazia s ďalším civilným lietadlom. Jeden zo strojov pri stúpaní sa len veľmi tesne minul s Boeingom inej spoločnosti.

Zrážka s Boeingom? Obyčajná fáma

"Ide o absolútnu kačicu, žiadne bezpečnostné predpisy neboli porušené," reagoval minister obrany Ľubomír Galko. Stroje boli od seba reálne 9 kilometrov.

"Ostrý hotovostný vzlet je mimoriadna udalosť, sú tam hraničné situácie. Ale pilot mohol ísť vedome aj do určitého rizika v súvislosti s ochranou vzdušného priestoru," potvrdil pre noviny.sk aj odborník na armádnu problematiku, ktorý si želal zostať v anonymite.

Podľa Galka stíhačky zasahovali po tom, ako v sobotu o 10:34 dostali informáciu od strediska v Českej republike o vzdušnom objekte, ktorý tam letel bez rádiového spojenia. "Nebola to žiadna náhodná akcia, bolo to riadené, všetky lietadlá boli sledované našimi vojenskými rádiolokátormi, ako i civilnými rádiolokátormi, rozstupy boli minimálne, ale riadené," zdôraznil generál Ľubomír Svoboda.

Dodal, že na letovú hladinu stíhačky navádzali civilné letové prevádzkové služby.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy