Polojasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Dni dobrovoľníctva 2011: Pomoc hreje pri srdci. Zapojte sa!
Zdielať na

Dni dobrovoľníctva 2011: Pomoc hreje pri srdci. Zapojte sa!

Zdroj: dobrovolnictvo.sk

Dni dobrovoľníctva na Slovensku už nie sú cudzím pojmom. 23. a 24. septembra organizácie rôzneho zamerania po tretíkrát otvoria svoje dvere a s pripravenými aktivitami budú čakať na dobrovoľníkov. Aj v tomto špeciálnom roku, Európskom roku dobrovoľníctva, sa môže zapojiť ktokoľvek, kto má chuť pomôcť. Pridajte sa aj vy a zistite, že nezištne pomáhať je celkom jednoduché. Počas piatka a soboty, 23. a 24. septembra 2011 sa bude môcť každý, spravidla v čase od 10.00 do 18.00 hod. priamo zapojiť do dobrovoľníckych činností podľa vlastného výberu.

Mimovládne neziskové organizácie, miestne zastupiteľstvá a neformálne skupiny občanov majú na Dni dobrovoľníctva 2011 pripravených vyše 140 rôznych aktivít v 63 mestách a obciach Slovenska.

Aktivity sú obyčajne zamerané na upratovanie a skrášľovanie vonkajších a vnútorných priestorov organizácií, úpravu a čistenie okolia v určitej lokalite, výrobu rôznych pomôcok či ozdôb, ale aj vychádzky, rozhovory, či hry s klientmi a pacientmi rôznych zariadení.

dobrovolnictvo.sk

Stretnete aj slovenské celebrity

Do Dní dobrovoľníctva sa zapoja aj umelci a mediálne známe osobnosti. Mirka Partlová bude v rodinnom centre čistiť záhradu a ihrisko, Kristína Farkašová bude s ďalšími dobrovoľníkmi registrovať účastníkov festivalu Divadelná Nitra, Bibiana Ondrejková sa zapojí do úpravy záhrady v zariadení pre autistov v Borovej.

Okrem nich budete môcť počas Dní dobrovoľníctva stretnúť aj Františka Kovára, Juraja Kemku, Martina Madeja, Mishu, Roba Pappa, Mira Jaroša, Roba Opatovského, Luciu Hablovičovú - ambasádorku Európskeho roka dobrovoľníctva 2011 a Lukáša Latináka, vyslanca dobrovoľníctva na Slovensku.

Raz dáš, dvakrát dostaneš

"Sú situácie a hlavne dnes, keď si musíme jeden druhému pomôcť. Keď človek pomôže, ako sa hovorí, raz dáva, ale dvakrát dostáva," povedal o dôvode svojho zapojenia herec František Kovár, ktorý bude počas Dní dobrovoľníctva diskutovať s klientmi v domove seniorov. Do akcie sa zapojí napriek tomu, že ho v rovnaký deň čaká generálka a premiéra v divadle.

"Kto nerobí nič pre iných, nerobí nič pre seba," takto znie pozvánka Lucie Hablovičovej, ktorá pomôže v Autistickom centre Andreas upraviť okolie a ošetriť stromy.

Počet dobrovoľníkov sa rok od roka zvyšuje

Do prvého ročníka Dní dobrovoľníctva sa v roku 2009 zapojilo 38 organizácií v 19 mestách a obciach na Slovensku, v ktorých pomáhalo 1 045 dobrovoľníkov. Vlani sa počet dobrovoľníkov zdvojnásobil na 2 084, ktorí odpracovali dokopy 8 000 dobrovoľníckych hodín v 78 organizáciách v 39 mestách a obciach Slovenska. "Želáme si, aby čo najviac ľudí zažilo povznášajúci pocit zo zmysluplnej práce vykonanej pre iných. Radi by sme tento rok vytvorili rekord a zapojili viac ako 4 000 ľudí," uzavrela výkonná riaditeľka občianskeho združenia C.A.R.D.O., Alžbeta Mračková, ktorá koordinuje Dni dobrovoľníctva 2011.

Zoznam organizácií a podrobný opis aktivít na celom Slovensku nájde každý na stránke www.dobrovolnictvo.sk. Záujemcovia, ktorí nemajú prístup k internetu, môžu volať na bezplatnú linku 0800 103 104, k dispozícii sú aj čísla 0944 418 291 a 02/54430427.

Najčítanejšie správy