Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nebezpečné zvieratá a Slovensko? To je jeden veľký otáznik
Zdielať na

Nebezpečné zvieratá a Slovensko? To je jeden veľký otáznik

Nebezpečné zviera pripomínajúce pumu, ktoré sa pohybuje v okolí dedinky Bíňovce sa do tejto chvíle nepodarilo odchytiť. Zrejme to také jednoduché ani nebude. Vypátrať sa ho asi nepodarí ani s pomocou evidencie nebezpečných zvierat na Slovensku.

Zatiaľ čo sa práve v tejto chvíli zviera pripomínajúce pumu voľne pohybuje niekde v okolí Trnavy, presný počet šeliem, ktoré ľudia na Slovensku chovajú nikto neeviduje.

Ministerstvu životného prostredia je totiž majiteľ povinný takéto zviera ohlásiť len v prípade, ak by ho doviezol z krajiny mimo EÚ. To znamená, že ak ho kúpi povedzme v Nemecku, teda v krajine EÚ, nemá povinnosť toto zviera u nás nahlásiť.


Koľko púm sa momentálne nachádza na Slovensku neeviduje ani Štátna veterinárna a potravinová správa. Majiteľ takéhoto zvieraťa má totiž len oznamovaciu povinnosť.

To znamená, že majiteľovi úplne stačí, ak na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu napíše list a len oznámi, že je chovateľom takéhoto zvieraťa. Nič navyše oznámiť nemusí! A to ešte nehovoríme o chovaní takýchto zvierat načierno.

Keďže je tu legislatívna diera, štátna veterinárna a potravinová správa pripravila návrh vyhlášky, kde je uvedená aj povinnosť registrácie všetkých nebezpečných živočíchov.

Puma_zviera_okolo zeleň_dobrá kvalita

ano

Súvisiace články

Najčítanejšie správy