Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Kniha o atentáte na premiéra je plná nezmyslov. Je pravdepodobne napísaná umelou inteligenciou
Zdielať na

Kniha o atentáte na premiéra je plná nezmyslov. Je pravdepodobne napísaná umelou inteligenciou

SLOVENSKO / "Ulice Bratislavy a ďalších miest zaplnili trúchliace davy, pietne bdeli a preukazovali a vzdávali úctu premiérovi a jeho rodine“ - toto je citácia z knihy o atentáte na Roberta Fica. Zdá sa vám na tom niečo divné? Aj na túto citáciu z knihy upozornil portál Aktuality.sk. Kniha bola s najväčšou pravdepodobnosťou napísaná umelou inteligenciou. Dnes vám dokáže zjednodušiť prácu a knihu napíše za vás behom niekoľkých hodín. To si všimli aj podnikavci, ktorí túžia po rýchlom zisku. Aj keď to zrejme nebol ich primárny účel, knihy vytvorené umelou inteligenciou sú často plné nezmyslov, lží a poloprávd.

"Dnes napísať knihu s pomocou AI je záležitosťou niekoľkých hodín," ozrejmil Milan Buno literárny publicista. Vďaka umelej inteligencii je omnoho jednoduchšie napísať knihu. Avšak množia sa prípady, kedy pri jej používaní vzniká mnoho nezmyslov.

Je plná chýb a nepresností

Čerstvým príkladom je aj kniha o atentáte na premiéra, na ktorú upozornil portál Aktuality.sk. Vydáva sa za faktografiu, je plná štylistických chýb a ešte aj v názve má uvedené zlé miesto. "Napríklad meno premiéra sa objaví prvýkrát až v 10. kapitole, kde je nejaký jeho životopis. Určite aj nejaká zlá slovenčina, je tam tá štylistika trochu metúca," opísala Katarína Runnová, redaktorka Aktuality.sk.

Kniha už na prvý pohľad nepôsobí serióznym dojmom. "Tie nejaké floskuly, vetné súvetia je možné stiahnuť na absolútne akúkoľvek tragédiu, ktorá by sa odohrala kdekoľvek vo svete akémukoľvek človeku," priblížila Katarína Runnová. 

Za všetkým stojí zisk

Primárny zámer autora nemusel byť šíriť nezmysly. Ten je v takýchto prípadoch čisto pragmatický. "Im ide o to napísať knihu o čomkoľvek, čo budú ľudia ochotní si kúpiť a následne na tom zarobiť," ozrejmil Ján Trangel, zástupca šéfredaktora Žive.sk. "Samozrejme za tým všetkým je zisk," dodal Buno. "Je to obrovský problém, pretože takéto knihy nemajú nejakú špeciálnu hodnotu," doplnil Trangel. 

Autori takýchto nezmyslov sa snažia nájsť témy, ktoré im vygenerujú čo najväčší zisk"Čo najviac výbušné, aktuálne, čo najviac také témy, ktoré rozvíria debatu," priblížil Trangel. "Najčastejšie sa to robí pri známych tvárach, osobnostiach ako povedzme pri tej knihe od toho autora, ktorý napísal o atentáte na Roberta Fica, tak má vo svojom portfóliu aj o futbalistovi Mbappém," ozrejmil Buno. 

Orientujú sa na témy, ktoré hýbu spoločnosťou

Plagiátorstvo, autorské práva či šírenie dezinformácii a poloprávd nie sú jediné problémy, ktoré pri knižných rýchlokvaškách vznikajú. Podvodníci si témy diel vyberajú sofistikovane. "Potom je tam parazitovanie na úspešných knihách. Vidím, že tejto knihe sa darí, tejto téme, tak viem do večera na tú istú tému napísať veľmi podobnú knihu a parazitovať a zarábať na tom peniaze," opísal Buno. "Existujú nejaké nástroje, ktoré dokážu detekovať či text vznikol AI alebo nezvykol AI," povedal Gabriel Tóth, zakladateľ a majiteľ digitálnej PR agentúry. 

Zatiaľ nie sú dostupné bežným používateľom a ich používanie nie je jednoduché a zďaleka ani stopercentné. "Fungujú tak, že sa snažia nájsť nejaké podobné správanie. Oni videli už veľa textov napríklad, ktoré vygenerovala AI a tie môžu byť v niečom podobné. A vďaka týmto podobnostiam sa snažia povedať, že tento text je s vysokou pravdepodobnosťou vygenerovaný pomocou AI," ozrejmil Trangel. 

Formou e-mailu sme kontaktovali aj predajcu online knihy o atentáte, doteraz sme stanovisko nedostali. "Takýchto podvodných kníh, napodobenín bude podľa mňa čoraz viac a bude pre mnohých ťažké rozlíšiť o čo ide," dodal Buno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy