Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Častá otázka turistov na Slovensku: Sú u vás medvede?
Zdielať na

Častá otázka turistov na Slovensku: Sú u vás medvede?

POLONINY / Tatry a Poloniny pociťujú prvé následky po nedávnych útokoch týchto šeliem. Parkoviská sú tam prázdne a v turistických centrách pribudol nový tovar - píšťalky proti medveďom. V lesoch navyše turistov odrádzajú aj tabule s upozornením na zvýšený výskyt medveďov. Obava, či tento rok do Polonín nejakí turisti prídu, je preto namieste.

​Strach má veľké oči, pri pohľade tabuľky: "pozor, zvýšený výskyt medveďov" sa turistom ani niet čo čudovať. Územie Vihorlatských vrchov a Polonín bolo vždy prirodzeným prostredím medveďa hnedého. Ochranári sa však zamýšľajú nad tým, či sú na frekventovaných miestach vhodné. "Mnohí turisti očakávajú, že medveď bude na každom kroku, za každým rohom," tvrdí Zuzana Burdová z turistického info-centra Snina.

"Na týchto lokalitách, kde máme veľký pohyb cyklistov a veľký pohyb turistov je to úplne neopodstatnené a také zbytočné strašenie," dodáva Burdová. "No medvede sú všade, aj boli aj budú. Tak si treba spievať, kričať, tlieskať, rozprávať sa," reaguje turista zo Žiliny. "Cez víkendy je tu najviac turistov, pýtajú sa na medvede, my im hovoríme, áno je tu medveď a nech si dávajú pozor," hovorí Tamara Poláčková, z turistického informačného centra. Na Hornom Zemplíne bolo v posledných týždňoch zaznamenaných niekoľko prípadov výskytu medveďa, v blízkosti rodinných domov, pri ohrade s koňmi, včelích úľoch aj pri dobytku. Vedľa turistického chodníka vyvolali obavy aj ohryzy na buku v presvedčení, že ide o medvedie pazúry.

​Ľudí to samozrejme vystrašilo, ale ako dopĺňa starosta obce Zemplínske Hámre, Ján Kepič: "Takto medvedie drápy nevyzerajú, bol to kôň, je tam vidno záhryz zubov horných aj spodných. Medvede majú takzvané teritoriálne stromy, ktoré si značia. Medveď sa postaví v celej svojej výške a pazúrmi derie zhora smerom dole." Šírenie paniky v súvislosti s výskytom medveďov regiónu, kde cestovný ruch patrí medzi významné zdroje príjmu, nijako neprospieva. "Parkovisko, ktoré bolo v časoch minulých úplne plné, boli tu autobusy, návštevy turisti, je prázdne," dodáva Kepič.

Počet prenocovaní na území členských samospráv Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín v Sninskom okrese bol vlani bezmála 23-tisíc. Tento rok síce v Poloninách pribudli aj nové ubytovacie kapacity, už teraz ale tušia, že rekordy v návštevnosti zrejme neprepíšu. "Pri stretnutí s ubytovateľmi, nám mnohí povedali, že v tom čase už mali zabukované ubytovania, ale teraz tí ľudia chýbajú," reaguje Burdová. "Prejavilo sa to určite na turistoch, nielen v našej destinácii ale všade, kde sa nachádzajú lesy, tí ľudia proste majú strach vkročiť do lesa," dopĺňa Kepič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy