Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Obyčajný Matovič ponúkol poslanecký mandát
Zdielať na

Obyčajný Matovič ponúkol poslanecký mandát

Vydavatelia gastrolístkov bránili svoj biznis aj v parlamente. Tvrdia, že ak zaniknú, o prácu príde 15-tisíc ľudí a stúpnu ceny v reštauráciách. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič prisľúbil, že v takom prípade sa vzdá poslaneckého mandátu.

Poslanec, ktorý zrušením povinných gastrolístkov podmieňuje podporu novele Zákonníka práce, nespokojným demonštrantom v tričkách s nápisom Neberte nám gastráče! navrhol, že sa staví aj s každým z nich o tisíc eur.

„To už bude neskoro!“ nesúhlasili zamestnanci firiem, ktoré gastrolístky vydávajú. Od Matoviča žiadali, aby prepustených živil, na to však nepristúpil.

Čísla, ktorými asociácia argumentuje, Matovič označil za „hausnumerá“. „Reštaurácie platia okolo dvoch až osem percent za sprostredkovanie emitentom. Tým, že reštaurácie ušetria tú sprostredkovateľskú províziu, mohli by sa viacej pobiť o svojho zákazníka, mohli by pribudnúť ľudia, ktorí sa v reštauráciách stravovať budú,“ povedal.

V parlamentných kuloároch sa podľa Matoviča povráva, že SNS koalícii ponúkla pomoc pri hlasovaní o novele Zákonníka práce prostredníctvom neprítomnosti niektorých svojich poslancov v sále. Podmienkou je však zastaviť výmenu gastrolístkov za hotovosť.

„Firmy, ktoré emitujú stravné lístky vedia, že majú veľmi dobrý biznis a nie je pre nich problém kúpiť si pár poslancov na to, aby prispôsobili rozhodnutie tým správnym smerom,“ povedal.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy