Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čo sa dnes deje v parlamente? Poslanci rokujú o viacerých návrhoch
Zdielať na

Čo sa dnes deje v parlamente? Poslanci rokujú o viacerých návrhoch

BRATISLAVA / Poslanci začali dnešný rokovací deň diskusiou o vládnom návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní. Predstavil ho minister investícií Richard Raši.

O čom je návrh novely zákona o verejnom obstarávaní?

  • Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa majú zjednotiť
  • Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur.
  • Cieľom týchto zmien je podľa predkladateľa výrazná časová úspora a odbúranie administratívnej záťaže pre tento typ zákaziek. 

Ďalšie návrhy z dielne ministerstva hospodárstva

Nasledovať by mali viaceré návrhy z dielne ministerstva hospodárstva. Ide napríklad o návrh zákona o ochrane spotrebiteľa, novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach či úpravy niektorých zákonov súvisiacich so zlepšovaním podnikateľského prostredia. Poslanci by sa tiež mali vrátiť k neukončenej diskusii k novele zákona o Fonde na podporu umenia.

SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve

Návrh predložil predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD). Jeho cieľom je podľa neho efektívnejšie riadenie peňažných tokov, v rámci verejného zdravotného poistenia a zmiernenie jednorazového finančného úbytku zdrojov na začiatku kalendárneho roka. Opozičná strana SaS poukazuje na to, že to nebude mať žiadny prínos pre pacienta. Chce predložiť pozmeňujúci návrh.

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch. Predstavitelia PS realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel. Zistenia hnutiu potvrdili bývalí zamestnanci aj niekdajší chovanec. "Vzdelávanie detí v centre bolo len pro forma. Informácie o sexuálnom násilí medzi chovancami v zariadení ignorovali a nezabezpečili ochranu zneužívanému chlapcovi. A v centre dlhodobo nepôsobil žiadny psychológ ani zdravotnícky pracovník, vieme dokonca o prípade, keď lieky deťom podávala skladníčka. Dávkovanie svojvoľne menila, čo malo negatívny vplyv na správanie detí," uviedla na tlačovej konferencii poslankyňa Národnej rady Tina Gažovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy