Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Deti zažili svoju prvú skúšku. Rodičia na chodbách neskrývali dojatie
Zdielať na

Deti zažili svoju prvú skúšku. Rodičia na chodbách neskrývali dojatie

SLOVENSKO / Jedinečný pocit si v piatok 12. apríla užívalo množstvo detí, ktoré prišli na zápis do prvých ročníkov základných škôl napríklad v bratislavskom Ružinove. V posledných desaťročiach počet prváčikov celkom zásadne klesol, no v posledných rokoch počet prváčikov opäť rástol. Teraz sa do prvých ročníkov zapisuje plus mínus 60-tisíc detí.

​Od septembra už po školských schodoch budú deti chodiť päťkrát do týždňa. "Je to prvý rozhovor pani učiteľky so samotným žiakom. Nie je to nijaké skúšanie, ale je o tom, aby pani učiteľka tiež zistila, či ešte nie je niečo, čo by vedeli do konca prázdnin a do začiatku školského roka s rodičmi vylepšiť," vysvetľuje riaditeľka Základnej školy Ostredková v Bratislave Erika Drgoňová.

Problémom býva kapacita škôl

Rodičia sú dojatí, ale súčasne riešia logistiku. "Je to dojemné, že sa jedna kapitola končí," povedala opýtaná mama. Rodičia si môžu vybrať aj školu mimo svojho bydliska. Tá im ale v prípade, že má naplnené kapacity, môže povedať nie. "Vlani to bolo sto detí, ktoré sme neprijali. Napriek tomu, že sme vystavali nový pavilón, tak už teraz v tejto chvíli viem, že tých 140 detí nebudeme môcť prijať," tvrdí riaditeľka.

​Riaditeľka rodičov ubezpečuje, že sa nemusia báť, že by sa pre dieťa škola nenašla. "Zriaďovateľ zabezpečí rozdelenie jednotlivých detí do jednotlivých škôl v rámci svojej obce. Tak isto sa vyčistia zoznamy žiakov od duplicitných zápisov. Mnohí rodičia totižto idú na viaceré školy na zápis," vysvetlila Drgoňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy