Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dozorcovia nepochybili: Inšpekcia opäť potvrdila, že Lučanský spáchal samovraždu
Zdielať na

Dozorcovia nepochybili: Inšpekcia opäť potvrdila, že Lučanský spáchal samovraždu

BRATISLAVA / Policajná inšpekcia opätovne potvrdila, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský spáchal vo väzbe samovraždu a nedošlo k cudziemu zavineniu. Upozornil portál aktuality.sk. Prešetrenia úmrtia sa dožadovala jeho rodina. Inšpekcia sa na základe podnetu zaoberala aj možným pochybením príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Našli ho vo väzení s mikinou okolo krku

​Milan Lučanský bol dlhoročný policajt, dotiahol to na prezidenta policajného zoru a generála. Do väzby ho dostali podozrenia z korupčného správania. Bývalý policajný prezident bol nájdený s mikinou okolo krku, priviazanú o posteľ.

Lučanský zomrel pred silvestrom v roku 2020. Z radov vtedajšej opozície sa aj pre jeho predošlé zranenie oka začali spochybňovať príčiny smrti. Aj keď už prvá vyšetrovacia správa hovorila o samovražde. Inšpekcia teraz túto verziu opäť potvrdila. Rovnako ako aj Generálna prokuratúra. Aj keď najskôr prokurátorom z Prešova nakázali doplniť dokazovanie o Lučanského motivácii, či dostatočnej reakcie dozorcov.

Radačovský podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia

Prokurátor GP vlani pokynom uložil doplniť dokazovanie pri objasňovaní motivácie Lučanského pri spáchaní samovraždy a k tomu, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže dostatočným spôsobom reagovali na jeho stav. Chcel vedieť či zabránili, respektíve predišli samovražednému konaniu a či prijali adekvátne opatrenia zodpovedajúce zdravotnému a psychickému stavu Lučanského, vrátane psychologickej starostlivosti, priblížil Spišák.

"Po doplnení vyšetrovania vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby trestné stíhanie dňa 13. septembra 2023 opätovne zastavil. Proti tomuto rozhodnutiu podal splnomocnenec poškodených Miroslav Radačovský sťažnosť, ktorú prokurátor dňa 9. februára 2024 ako nedôvodnú zamietol," uviedol hovorca. Doplnil, že Radačovský následne podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora.

Sťažnosť podal pred rokom

"Generálnej prokuratúre SR bola predložená žiadosť splnomocneného zástupcu poškodených o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora o zastavení trestného stíhania. Po naštudovaní spisového materiálu prokurátor GP SR vec zákonným spôsobom vybaví," povedala pre TASR hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Radačovský potvrdil, že približne pred rokom podal v prípade aj ústavnú sťažnosť a podal ju aj vo veci zastavenia konania krajskou prokuratúrou v Prešove. "Jednoducho, spisový materiál bol predložený generálnej prokuratúre, bude predložený aj ústavnému súdu a ja verím, ináč by som tieto podania nerobil, že v konečnom dôsledku bude vo veci objektívne a spravodlivo rozhodnuté," podotkol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy