Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Samosprávam chýbajú peniaze. Nechceme vypínať svetlá, tvrdia primátori
Zdielať na

Samosprávam chýbajú peniaze. Nechceme vypínať svetlá, tvrdia primátori

PREŠOV/RATKOVCE / Starostovia a primátori bojujú s nárastom výdavkov súvisiacich s valorizáciou miezd či zvýšenými cenami energií. V obciach a mestách nechcú znižovať bezpečnosť vypínaním verejného osvetlenia. Problémom sú chýbajúce peniaze. Konkrétne pol miliardy.

Obce a mestá žiadajú zmenukona

"Je úplne spravodlivé, aby sa štát aj s obcami podelil o zvýšené náklady, pretože ich zaplatili naši obyvatelia," povedal na tlačovej konferencii primátor Prešova František Oľha. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje aj čiastkové riešenia, ktoré by mestám a obciam pomohli na najbližšie dni, týždne prípadne mesiace. Navrhujú napríklad zmenu zákona o rozpočtových pravidlách.

"Pri zmene zákona budú uvoľnené pravidlá tak, aby rezervný fond, ktorý je viazaný len na kapitálové výdavky mohol byť použitý na bežné výdavky, pretože v bežných príjmoch máme ako samospráva veľký problém," uviedol Jozef Božík, predseda Združenie miest a obcí Slovenska. Starostovia a primátori taktiež žiadajú o jednorazové vyplatenie kompenzácie za výnos z dane z príjmov právnických osôb, ktorý vyčíslili na 236 miliónov eur.

V rámci požiadaviek je aj úprava zákona o sociálnych službách, respektíve jeho vrátenie do podoby v roku 2019. "Obce a mestá nemali povinnosť platiť neverejným poskytovateľom sociálnych služieb. Nie preto, že by sme nechceli platiť, ale preto, že tie peniaze obce a mestá nemajú," dodal Božík.

Na obce sa vyhlasuje exekučný titul

"Ja vám len pre predstavu poviem o obci, ktorá má 150 obyvateľov a päť ľudí odkázaných na sociálnu pomoc, čiže sú umiestnený v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Predstavte si, že DSS chce 350 eur za každého človeka. Obec sa dostáva do takej situácie, že je na ňu vyhlásený exekučný titul." vyjadril sa Martin Červenka, starosta obce Ratkovce a podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska

Otáznik stojí aj nad obmedzením služieb, ktoré sú občanom poskytované. Ide napríklad o obmedzenie prevádzky športovísk i plavární, ktoré sú finančné nákladné. "Ministerstvo financií SR môže potvrdiť, že s predstaviteľmi samospráv intenzívne rokuje. V tejto chvíli je však ešte predčasné hovoriť o akýchkoľvek záveroch. Cieľom ministerstva financií je prirodzene nájsť pri daných témach spoločné riešenia," informovalo o situácii Ministerstvo financií Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy