Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováka zastavili na hranici. Mal pri sebe mince staré až 300 rokov
Zdielať na

Slováka zastavili na hranici. Mal pri sebe mince staré až 300 rokov

MALÝ BEREZNÝ / Vo štvrtok 4. apríla ráno sa hraničiarom podarilo zabrániť nezákonnému vývozu historických mincí. Mal ich pri sebe Slovák, ktorý cestoval domov z Ukrajiny. Podľa numizmatikov končia staré mince neraz aj na čiernom trhu, dokonca existujú aj siete predajcov.

Mince sú na čiernom trhu populárne

Slovák (45) sa dostal do problémov na hraničnom priechode s Ukrajinou v obci Malý Berezný. Prechádzal tadiaľ peši a smeroval na Slovensko. Počas colnej kontroly našli v jeho osobných veciach starobylé mince. Niektoré z nich boli staré takmer 300 rokov."Išlo o mince vydané rôznymi štátmi z rokov 1739 až 1926. Dovedna tam bolo 19 kusov," informovala Štátna hraničná služba Ukrajiny.

Muž tvrdil, že mince si kúpil cez internet. Ich historickú a kultúrnu hodnotu určia odborníci, ktorí boli k prípadu prizvaní. Podľa ukrajinských colníkov išlo o nezákonný vývoz. Podľa skúseného numizmatika nemajú pašované mince zbierkovú kvalitu, a preto ani ich hodnota zrejme nebude vysoká. S historickými mincami sa podľa neho často obchoduje aj na čiernom trhu a mnohé vzácne kúsky končia v súkromných zbierkach namiesto múzea.

Slováci cez Ukrajinu pašujú často

Toto nie je ojedinelý prípad, kedy sa Slováci pokúšali prepašovať zakázaný tovar cez ukrajinskú hranicu. Prednedávnom chcel jeden z cestujúcich nezákonne previezť dve sklenené nádoby s nápisom ortuť. Zabalil ich do nohavíc a vložil do športovej tašky. Za prevoz 3,5 kilogramov ortuti mal dostať 200-tisíc eur. Colníci evidujú aj prípad, kedy našli ortuť v múke, cigarety v narodeninovej torte a pašovali sa už aj padáky, strojčeky na tetovanie, či historické motorky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy