Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nočná mora Humenčanov sa rozplýva: Teplo už nebude taký problém
Zdielať na

Nočná mora Humenčanov sa rozplýva: Teplo už nebude taký problém

HUMENNÉ / Humenčania mali veľký deň. Ich dlhoročná nočná mora sa pomaly rozplýva. Roky ich totiž trápia zastarané, skorodované potrubia, ktoré v zime praskajú, čím dochádza k únikom tepla a to sa odráža v cene za teplo.

Vo štvrtok 4. apríla však začali s prácami na modernizácii potrubí. Podľa zástupcu zhotoviteľa ide o najväčší projekt v rámci Slovenska. Staré rúry nahradí potrubie so špeciálnou bariérou, aby boli tepelné straty čo najnižšie. Humenčania tak budú za teplo platiť menej.

Na záberoch v reportáži je zachytené miesto pred deviatimi rokmi. A podobné sme natočili aj pred pár týždňami, no na inom mieste v meste. Problém praskajúcich skorodovaných potrubí trápi Humenčanov dlhodobo. "My sme sa vždy smiali, že v Humennom máme zateplený chodník. Bola zima, mráz, ale náš chodník nikde nemal sneh, pretože unikala para," uviedla Humenčanka Anna. 

Finančnou záťažou boli najmä opravy

"Sú v zlom stave, sú prakticky 50, 60-ročné. V minulosti sa dosť zanedbala rekonštrukcia týchto potrubí, čiže teplo nám spôsobovalo problémy a hlavne teda finančné problémy," doplnil primátor mesta Humenné Miloš Meričko. Len v tomto roku riešili 18 porúch. Náklady na opravu jednej sa pritom pohybujú od dvoch do troch tisíc eur. "Tie peniaze, ktoré sa dávali do rúr, dalo sa použiť inde napríklad na reguláciu," vysvetlil poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom a technický pracovník Energobytu Michal Babin.

V rámci rekonštrukcie a modernizácie rozvodov tepla dovedna vymenia viac ako 11 kilometrov potrubia. Výsledok pocítia ľudia v cene tepla. "Je to najväčší projekt na Slovensku, kde je použité predizolované potrubie s difúznou bariérou, aby tepelné straty boli čo najmenšie a tým samozrejme budú občania platiť menej," uviedol Peter Kopřiva, zástupca zhotoviteľa Gremi Klima.

Využijú najmodernejšie technológie

Dovedna vyrúbu 55 stromov. Namiesto nich ale musia vysadiť 110. Práce plánujú tak, aby boli Humenčania obmedzení čo najmenej. Aj preto do terénu nastúpili ku koncu vykurovacej sezóny. Už teraz vedia, ako využijú peniaze, ktoré ušetria na opravách porúch. "Peniaze vieme presmerovať do regulácie, a tou reguláciou vieme usporiť peniaze našim odberateľom, čiže sa to prejaví v cene tepla," tvrdí Martin Lichman, konateľ Humenskej energetickej spoločnosti.

Na rekonštrukciu v hodnote 5,3 milióna eur dostali dotáciu z Modernizačného fondu. Na území mesta je takmer 70 kilometrov potrubí. Postupne chcú zmodernizovať aj zvyšné kilometre. "Tie rozvody budú už podľa najmodernejšej technológie vo svete," uviedol primátor. Zástupca zhotoviteľa Gremi Klima dodal, že ide o projekt, ktorý nemá obdoby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy