Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Radičová alebo Trnka? Dnes sa rozhodne!
Zdielať na

Radičová alebo Trnka? Dnes sa rozhodne!

Poslanci už dnes v tajnej voľbe rozhodnú o osude vlády. Ak sa súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka udrží vo funkcii, premiérka podá demisiu.

Predstavitelia vládnej koalície včera médiám povedali jasne iba jednu vec: Trnku nepodporíme. Na spôsobe, ako to dosiahnuť pri tajnej voľbe, sa radili v pondelok. Keďže koalícia o plánovanej taktike mlčí, do úvahy prichádza množstvo scenárov.

Dobroslav Trnka je po piatkovom odstúpení nominanta koalície, Jozefa Čentéša, jediným kandidátom na post generálneho prokurátora. V popoludňajších voľbách budú však poslanci voliť aj šéfa licenčnej rady. Keďže hlasovanie bude prebiehať súčasne, lístky sa budú vhadzovať do jednej urny. Tento systém poskytuje určitú možnosť pre koaličných poslancov - tí môžu za plentou lístok s Trnkovým menom schovať a do urny vhodiť iba jeden bez toho, aby odporovali nálezu Ústavného súdu. 

Kým minister financií a predseda najsilnejšej koaličnej strany, Mikuláš Dzurinda je presvedčený, že premiérka aj po dnešnej voľbe zotrvá vo funkcii, opozičný Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu o vyslovení nedôvery Radičovej. Dôležitá voľba, ktorá rozhodne o osude vládnej koalície, je naplánovaná na dnes o 17:00. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy