Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zaplatia nájom alebo terapiu pre dieťa? Prezidentka naslúchala jednorodičom
Zdielať na

Zaplatia nájom alebo terapiu pre dieťa? Prezidentka naslúchala jednorodičom

BRATISLAVA / Prezidentka vo štvrtok pozvala do paláca jednorodičov, aj organizácie, ktoré ich podporujú, a to pri príležitosti Medzinárodného dňa jednorodičov. Neraz sa starajú o hendikepované deti, môže ísť o vdovy a vdovcov. Často sú nimi aj starí rodičia, ktorí sami vychovávajú vnúčatá.

"Je to takmer každá štvrtá rodina na Slovensku, vyše 300-tisíc detí, ktoré sú vychovávané samoživiteľmi," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Finančné zabezpečenie, denná starostlivosť, zabezpečenie terapií, a to aj v čase, keď ich samých skolí choroba. Na niektoré veci už peniaze neostanú. "Dať terapiu dieťatku, ktoré to naozaj potrebuje alebo ísť nakúpiť, zaplatiť nájomné včas? Čo dáte vtedy na prvé miesto? A potom vám lekár povie ‘Prečo ste neboli tam a tam?‘," opísala komplikovanú situáciu mama Nikol.

Žiadostí sú, no chýbajú financie

Prezidentka opakovane hovorila o potrebe osobitej finančnej dávky na bývanie. "Tak isto aj pokiaľ ide o zabezpečenie zdravotnej starostlivosti," tvrdí prezidentka. Nadácia detí Slovenska dostane každý rok od jednorodičov tisícku žiadostí o pomoc. "Potrebovali by sme niekoľko miliónov eur, aby sme uspokojili tú požiadavku, ktorá tu je. Bohužiaľ, štát nevníma jednorodičov ako samostatnú skupinu, ktorá by mala nárok na zvláštnu starostlivosť," uviedol Ondrej Gallon z Nadácie pre deti Slovenska. 

​Podpora by mohla ísť aj na doučovanie detí v krízových centrách ale aj po tom, čo si začne jednorodič budovať svoje zázemie. Pomoc potrebujú aj mnohé mamy a otcovia, ktorí sa jednorodičmi stanú zo dňa na deň po strate blízkeho. "Možno nevyhráme grant, ale vždy dostaneme aspoň školské potreby. Pre niekoho to nie je veľa, ale pre nás áno," povedala mama.

Súvisiace články