Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veľká noc je za dverami. Aké sú náklady na dobrú oblievačku?
Zdielať na

Veľká noc je za dverami. Aké sú náklady na dobrú oblievačku?

SLOVENSKO / Kraslice, koláče, čokoládové vajíčka, chlebíčky a nejaké to euro do vrecka - to môže dokopy stáť vyšibanú a vyoblievanú lepšiu polovičku ľudstva aj viac ako 10 eur na jedného šibača. No ale aj šibači majú nejaké náklady - či už si korbáč kúpia hotový, alebo si ho vyrobia. A ak nechcú dámy uraziť, musia do lepšej voňavky zainvestovať aj desiatky eur. Keby obe strany chceli čo najviac ušetriť, koľko by to stálo? To sme sa pokúsili zistiť v uliciach.

​Na Gemeri sú ľudia stále verní tradíciám, a tak ako v minulosti, tak aj dnes dostávajú kupači za poriadnu oblievačku peniaze. Tradíciou na Gemeri je jabĺčko plné peňazí, čím je väčšie, tým viac mincí sa doňho zmestilo. Po ruke ho mala v minulosti každá starká či babička, ktoré najmä vnúčatkách nešetria ani dnes.
"My máme dosť štedrých starých rodičov, čiže tak po 50 eur dostávajú, čiže si dosť dobre nasporia chalani," uviedla jedna z opýtaných. 

Korbáč môže stáť aj 20 eur

No a pokiaľ k eurám pridajú aj nejaké to čokoládové vajíčko, zajačika, alebo kraslicu, koláč, chlebíček, pri najlacnejšom variante sú to ďalšie dve-tri eurá na hlavu šibača navyše. Spolu to môže vybehnúť na 10-12 eur. Výdaje však majú aj šibači, malý korbáč stojí okolo 3, stredný 2 a veľký šibák aj 20 eur. Tu ale môže mladík výrazne ušetriť a ukázať aj svoju zručnosť, ak si dokáže šibák urobiť sám. "Neplietol som si žiadny, takže neviem," uviedol jeden z opýtaných mužov v Bratislave. "Určite sú na internete nejaké dobré zdroje, ako si taký vyrobiť," dodal jeden z opýtaných.

Dámy nemajú radi dráždivé voňavky

Na to, aby ste si uplietli vlastný veľkonočný korbáč, potrebujete ostrý nôž, niekoľko rovných prútov, ideálne vŕbových, motúz a farebné stužky. Prúty stačí očistiť od pukov, na jednom konci zviazať a potom pliesť jednoducho ak vrkoč. Upevníme aj na druhom konci, dozdobíme stužkami a šibák je hotový, stálo to iba stužky za pár centov.

K Veľkonočnému korbáču by sa síce hodila aj nejaká príjemná voňavka, ale pokiaľ do nej nechcete investovať, dámy a slečny vám to isto rady prepáčia. "Kolínske nechutné," zhodnotila obyvateľka Bratislavy. Dámy nemajú rady lacné dráždivé parfémy, to radšej nič. Lacné kúpite aj za dve eurá, kvalitnejšie od 20 eur nahor. Ale ani tak sa nemusíte trafiť. Keď už, tak radšej jemné prírodné vône. "Niečo kvetinkové," zhodnotila okoloidúca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy