Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ovocinári na južnom Slovensku sú v pohotovosti. Do záchrany úrody musia investovať tisíce eur
Zdielať na

Ovocinári na južnom Slovensku sú v pohotovosti. Do záchrany úrody musia investovať tisíce eur

DUNAJSKÁ LUŽNÁ / Počasie na južnom Slovensku v posledných dňoch vyžadovalo aktívny zásah ovocinárov, aby zachránili tohtoročnú úrodu. Silné mrazy a rýchle zmeny teplôt môžu byť pre stromy kritické. Teplota v noci klesla za pol hodiny až o tri stupne, takmer na nulu. Viac informácii zisťovala naša reportérka Martina Karasová.

Vo väčšine ovocných sadov po celom Slovensku horeli túto noc ohne. Dôvodom bol mráz. Ovocinári boli v najvyššej pohotovosti. Ohrozené boli marhule, ale aj slivky, či čerešne.

Pavol Čertík strávil noc vo Vysočanoch pri Bánovciach nad Bebravou:

Teplota klesla pod nulu aj na juhu Slovenska

Ovocinári na južnom Slovensku sa preto rozhodli bojovať proti nočným mrazom nepretržitým zavlažovaním, čo ochráni kvety stromov. Plánujú v tom pokračovať, kým sa ľad na stromoch nezačne topiť. "Nemá to žiadne negatívne následky a je to jednoduché," vysvetľuje Jozef Mertuš, agronóm.

Pri výbere metódy zahrievania stromov je najdôležitejšie, v akom štádiu sú kvety na stromoch. Čím je rastlinné pletivo bližšie ku kvetu, tým je menej tolerantné. Ochrana ľadovou prikrývkou môže do určitej miery ochrániť stromy, najmä jablone, ktoré zvládnu -2 až -3 stupne pod nulou.

Kôstkoviny, ako napríklad čerešne, to však neznášajú tak dobre a potrebujú termické teplo. Ovocinári sa preto rozhodli ohrievať ich vykurovaním a dymom. Jozef Mertuš však dodal, že "tento rok sú v porovnaní s inými čerešne ešte zatvorené, inokedy boli bližšie k rozkvitnutiu," vďaka čomu majú ovocinári trochu väčší kľud.

Teploty majú výrazný vplyv aj na voľne žijúce včely, ktoré sa prebudili už počas tohtoročného teplého februára. "Včely sú relatívne fajnové. Aby opeľovali, musí byť bezvetrie, slnečno a teplota aspoň 10 až 12 stupňov," zavtipkoval Mertuš a dodal, že včely by sa čoskoro mohli opäť vrátiť do sadov a opeľovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy