Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na Slovensku sa volí aj v krčmách: Ako vyzerajú voľby "U dementa"?
Zdielať na

Na Slovensku sa volí aj v krčmách: Ako vyzerajú voľby "U dementa"?

BRATISLAVA / Prípravy na prezidentské voľby už naplno zamestnávajú aj samosprávy. Každá obec a každé mesto musia pripraviť volebné miestnosti. Tie sú najčastejšie na úradoch alebo v školách. Niekedy však samospráva musí siahnuť po prenájme, aby to ľudia nemali k urnám príliš ďaleko. Takto už niekoľko posledných volieb ľudia na Slovensku volili aj v krčmách "U komiňara", či "U dementa".

Miestnosť, kde v Handlovej bežne sedávali "štamgasti", obsadili v minulosti členovia volebnej komisie. Podobná situácia bola aj v prešovskom Šalgovíku. Kým v Handlovej sa volilo "U dementa" v Prešove sa volilo "U Komiňára" a "pod Dubom". Rovnako tomu bude aj teraz. "Tri volebné miestnosti vo volebných okrskoch v okrajových častiach mesta Prešov už tradične zriaďujeme v pohostinských zariadeniach práve pre to, že v týchto okrajových častiach mesta nemáme inú možnosť. Nie je k dispozícii iný vhodný objekt, v ktorom by mohla byť zriadená volebná miestnosť," informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák. 

Existuje iná alternatíva, kde by občania mohli ísť voliť?

Sklad soli. Národná kultúrna pamiatka dnes patrí pod Slovenské technické múzeum a bola dejiskom rôznych udalostí, no voľby sa tu ešte nekonali. Je to skvost, ktorý pred desiatkami rokov vyhorel, no vďaka rekonštrukcii vstal z popola ako bájny Fénix. Už sa tu konali plesy, výstavy, dokonca tu boli ubytovaní ľudia, ktorí utekali pred vojnou. Významnú úlohu však zohrával aj v minulosti. "Bolo tu prvé počúvanie rozhlasu," uviedol riaditeľ NKP Solivaru Marek Duchoň. 

Takúto chalupársku atmosféru sa nám podarilo zachytiť pri ostatných voľbách v Ondavke. Odkedy prišli v exekúcii o budovu obecného úradu sa volilo kedysi u bývalého starostu, teraz si na to prenajímajú chalupu. Minulý rok sa tu konala aj grilovačka. Kým krčmy budú pre štamgastov v ten deň zatvorené, v sklade soli budú môcť voliči absolvovať aj prehliadku múzea.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy