Skoro jasno
23°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dočkajú sa študenti elektronických maturít? Ministerstvo školstva tento krok zvažuje
Zdielať na

Dočkajú sa študenti elektronických maturít? Ministerstvo školstva tento krok zvažuje

BRATISLAVA / Študenti majú za sebou písomné maturity. Vyplňovanie tradičných papierových hárkov by sa však mohlo stať minulosťou. V hre sú maturity na počítačoch. Školy však na to zatiaľ nie sú technicky pripravené.

Tento týždeň má za sebou maturitu 41-tisíc študentov stredných škôl. Len zo slovenčiny ich čakalo vyše 60 úloh, ktoré boli rozložené na sedemnástich stranách. Budúci maturanti sa ale v budúcnosti môžu dočkať zmien.

​"Hovoríme o elektronizácii maturitných skúšok. Aby bola online, ale nie z domáceho prostredia. Bude prebiehať na školách," priblížil minister školstva Tomáš Drucker. Elektronickú formu maturity si študenti mohli vyskúšať pred takmer desiatimi rokmi vtedy ale mali žiaci na výber. Študenti ale mohli maturovať v elektronickej podobe z matematiky či zo slovenčiny. "Pre žiakov to bolo pozitívne, lebo hneď po skončení skúšky vedeli neoficiálny výsledok," povedala Eva Stanková, riaditeľka Gymnázia Ivana Horvátha v Bratislave.

Riaditelia elektronickú maturitu vítajú, nie ale pri všetkých predmetoch 

Elektronickú maturitu by riaditelia opäť privítali, no nie pri všetkých predmetoch. Papierová forma testu má totiž stále výhody najmä pri slovenčine, kde študenti majú pred sebou ukážku z literatúry a vidia ju celú. "Predstavme si ten tlačený text. Majú tam článok, pod ním 10 otázok, ktoré s ním súvisia. Na monitore to rozloženie nie je najlepšie vidieť," povedala riaditeľka. 

Podľa informácii ktoré sú zverejnené v pláne obnovy je na Slovensku pripravených na digitálne vzdelávanie len 30 percent škôl. "U nás tento rok maturovalo 107 študentov. Ak by to malo prebehnúť v jeden deň, tak asi áno, potrebovali by sme 107 počítačov," dodala zástupkyňa riaditeľky Andrea Kuncová. "Naša škola je vybavená dostatočne, otázka je, či aj notebook by spĺňal požiadavky zobrazenia, keďže má menší displej," vysvetlila Stanková. 

Peniaze na digitalizáciu by mali byť použité z plánu obnovy. Čo ale zostalo zachované, sú výsledky v elektronickej podobe. Tie sa študenti dozvedia 3. mája. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy