Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VIDEO: Po sídlisku sa potuloval bobor. Zastavil sa na zastávke aj pri nákupnom centre
Zdielať na

VIDEO: Po sídlisku sa potuloval bobor. Zastavil sa na zastávke aj pri nákupnom centre

KOŠICE / o košickej mestskej časti Sever sa v utorok (12. 3.) ráno potuloval bobor. Ľudia volali na linku 112 aj mestských policajtov. Tvrdili, že ich údajne ohrozuje. Podľa zoológa by bobor určite sám od seba nikomu neublížil, a tak sa ho netreba báť. Zaujímavý zážitok sa naskytol obyvateľom metropoly východného Slovenska. V ranných hodinách začali policajti prijímať telefonáty od obyvateľov Košíc, ktorých mal údajne ohrozovať bobor.

Bobra ľudia spozorovali najskôr pri Mlynskom náhode a pri Hornáde v MČ Košice Sever. Neskôr sa vybral aj medzi ľudí. "V ranných hodinách boli príslušníci mestskej polície mesta Košice privolaní na základe podnetu občana k prevereniu udalosti týkajúcej sa pohybu bobra v lokalite na ulici Hlinkovej," informoval Peter Palko, veliteľ Mestskej polície Košice Sever.

Bobra veľkého približne do jedného metra spozorovali krátko po 6. hodine ráno. Videli ho na autobusovej zastávke a potom sa bol "pozrieť" aj na nákupné centrum, kde si chvíľku posedel a oddýchol si. Po menšom rozruchu, ktorý spôsobil, sa vybral opäť do svojho prirodzeného prostredia. "Po príchode na miesto videli príslušníci ako bobor odchádza z miesta do rekreačnej lokality Anička," uviedol Palko.

"Môže to byť aj prejav dačoho, že zablúdil alebo ho niečo vystrašilo, možno silná ranná premávka," vysvetlil zoológ Marcel Uhrín. Určite by však sám od seba nikomu neublížil. "Ja si to neviem predstaviť, že by bol nejakým spôsobom nebezpečný, jedine ak by ho chceli ľudia chytať holými rukami," priblížil Uhrín.

Bobor vyčíňal aj na sídlisku Nad jazerom. Za obeť mu padlo pár stromov. Bobry sa však považujú aj za environmentálnych inžinierov a často dokážu prírode aj pomôcť. Ide tiež o chránený druh a nemožno ho ani len zraniť. Zničenie jeho vytvorenej hrádze si taktiež vyžaduje špeciálne povolenia. "Ku každému prípadu bobra je potrebné pristupovať individuálne, pričom likvidácia samotného živočícha je zakázaná. Bobor sa vo väčšine prípadov premiestni na iné miesto sám," vysvetlila Kristína Bocková, Štátna ochrana prírody.

V prípade ak narazíte na bobra v meste, zoológ radí len jedno. "Nech sa tešia z pekného pozorovania, to je také mojej prírodovedné cítenie. Ale v princípe nejako nezasahovať, on sa určite vráti do tej vody," uviedol Uhrín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy