Jasno
19°
Bratislava
Psičkári pozor: Páchateľ rozhadzuje v meste špekáčiky so špendlíkmi a klincami
Zdielať na

Psičkári pozor: Páchateľ rozhadzuje v meste špekáčiky so špendlíkmi a klincami

HUMENNÉ / Bezcitne hazarduje so životmi psov a ide pritom na istotu. Neznámy páchateľ porozhadzoval v Humennom špekáčiky so špendlíkmi a klincami. Zrejme ide o pomstu za to, že nie každý psičkár po svojom miláčikovi upratuje.

Stalo sa to na Laboreckej ulici v Humennom. Podľa slov majiteľa psa problém zaregistroval, keď už jeho pes začal návnadu konzumovať. Okamžite musel zasiahnuť. Klince a špendlíky boli napichané v špekáčiku. "Je to taká istota, že máloktorý pes odolá mäsu," povedal Tomáš Kirňak, profesionálny venčiar psov. 

"V podstate môže mu to spôsobiť až smrteľné zranenie porania sa čreva. Pokiaľ je tam prepichnuté črevo obsah z čriev prechádza do dutiny brušnej, dochádza k zápalu celého bruška zvieratka a následne k otrave celého organizmu. Zvieratko odchádza kvázi na otravu," opísala veterinárna lekárka, Lenka Lisa.

Pri apatii psíka treba spozornieť

Návnady sú zrejme pomstou niekoho, koho psy, či skôr nezodpovednosť majiteľov, irituje. "Možno párkrát sa im stalo, že vstúpili do teda exkrementu, možno deti prišli zafúľané od toho, ale teda hlavne hlavne ma mrzí to, že vždy si to teda zlízne v takých situáciách pes, ktorý vlastne fakt nemôže za to, že majiteľ nerobí to, čo by mal," ozrejmil Kirňak. 

Veterinárna lekárka upozorňuje, že pri väčších plemenách psov si majiteľ ani nemusí všimnúť, že zviera čosi také skonzumovalo. Problémy však môžu nastať veľmi rýchlo, a vtedy treba okamžite konať. Alarmujúcim znakom je apatia, ak zviera prestane prijímať potravu, má problém s vylučovaním, prípadne je v stolici krv. "Treba okamžite zviera otvoriť, odstrániť poškodenú časť čreva, v podstate sú to ďalšie problémy len pre majiteľa, pretože rekonvalescencia je tam dlhodobá," priblížila veterinárka Lisa.

Obzvlášť obozretní treba byť pri prechádzkach. Ak je psík pustený navoľno, kým majiteľ dobehne, môže byť neskoro. "Skôr si ho držať na kratšie, aby sme mali dosah na to, čo je pred nami. Prípadne ak je možnosť tak dať psovi náhubok, aby mal istotu majiteľ, že pes nič zo zeme nezje," radí Kirňak. "Všetko sa v živote raz vráti, aj to dobré aj to zlé," poznamenala Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy