Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Oheň uzavrel cestu, požiar hasí 200 ľudí aj štyri vrtuľníky...
Zdielať na

Oheň uzavrel cestu, požiar hasí 200 ľudí aj štyri vrtuľníky...

Nad Starými Horami stále bojujú hasiči s rozsiahlym lesným požiarom. V plameňoch sú stromy, oheň sa po suchej tráve rýchlo šíri aj po hrebeňoch. Ľudia z neďalekých domov si už balia veci. S plameňmi už bojujú aj vrtuľníky!

AKTUALITA: Hasiči už dali pokyn na otvorenie cesty medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom. Prejazdu horským priechodom Donovaly opäť dali zelenú krátko pred siedmou hodinou večer. Autá týmto úsekom už môžu plynulo prechádzať.

Mimoriadne hustý dym zasiahol celú dolinu. Viditeľnosť je na niektorých miestach takmer nulová. Ohňu pomáha suchá tráva a najmä silný vietor. Obyvatelia domov v osade sa  na kopec pozerajú s obavami, boja sa, aby sa požiar nedostal k ich príbytkom.

Niektorí si už pobalili aj veci, pre prípad, že by museli narýchlo utekať preč. V kopcoch sú desiatky hasičov aj dobrovoľníkov. Hasenie však sťažuje náročný, strmý terén. V noci navyše s plameňmi chlapi nebojovali, iba požiar monitorovali. Oheň nateraz zasiahol plochu s rozlohou zhruba 60 hektárov. 

Proti požiaru už nasadili aj dva armádne vrtuľníky MI-17 z Prešova. Vzlietli ráno o 8.30 a nad lesmi lietajú s bambi vakmi na hasenie požiarov. „Ďalší vrtuľník odletel o 10:00,“ povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. Na palube všetkých troch vrtuľníkov sú okrem vojenských posádok aj prešovskí hasiči. 

Na mieste zasahuje 178 profesionálnych hasičov s 20 cisternami a 18 lesných robotníkov s genfovakmi. Na pomoc prišli aj obecné hasičské zbory zo Starých Hôr, Vlkanovej, Dobrej Nivy, Brusna, Ľubietovej.

Na základe rozhodnutia veliteľa zásahu bolo územie zasiahnuté požiarom rozdelené na štyri zásahové úseky. Zároveň sa zriadil i riadiaci štáb.

tv joj

Požiar Staré Hory_hasenie lesa

sita

Požiar Staré Hory_hasenie lesa

sita

Požiar Staré Hory_hasenie lesa

sita/ilustračné

Požiar Staré Hory_hasenie lesa

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy