Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Namiesto rezervy sada na lepenie pneumatiky. Vodiči majú problém s jej použitím
Zdielať na

Namiesto rezervy sada na lepenie pneumatiky. Vodiči majú problém s jej použitím

BRATISLAVA / Viete si správne zalepiť pneumatiku? Mali by ste. Vo viacerých nových autách by ste totiž náhradné koleso hľadali márne. Automobilky nahrádzajú rezervu takzvanou lepiacou sadou. Hlavnou príčinou je údajne šetrenie. S jej správnym použitím má však množstvo vodičov problém.

​Defekt môže vodiča zdržať na pár minút. No ak koleso nemôže vymeniť za rezervné môže to byť ešte aj oveľa horšie. Nájsť takúto plnohodnotnú rezervu kolesa v novom aute môže byť už rarita. Väčšina automobiliek totiž v súčasnosti preferuje takzvanú lepiacu sadu. Dôvodov je viacero.

"Hlavný dôvod je šetrenie miesta v batožinovom priestore, ale zároveň samozrejme hmotnosť, pretože s hmotnosťou idú hore aj emisie a to je taký relatívne elegantný spôsob, ako sa tomuto vyhnúť," uviedol Juraj Hrivnárik, motoristický novinár. "Tá sada môže byť taká, že zalepí sa defekt alebo môže byť aj taká, že sa dovnútra nastrieka pena, ktorá stvrdne," priblížil Jozef Drahovský, dopravný analytik. 

Vodiči nechápu príbalovému letáku

Podľa dopravných expertov má ale množstvo vodičov problém so správnym použitým takzvanej lepiacej sady. Častokrát totiž ani nevedia postupovať podľa letáku, ktorý lepiaca sada obsahuje. "Väčšina ľudí nie je tak technicky schopná, aby si pneumatiku vedela zalepiť," dodal Drahovský. "Je tam vždycky príbalový leták na použitie, takže podľa neho keď pôjdu tak budú vedieť použiť tú opravnú sadu, aby vedeli s tým kolesom prísť do toho servisu," ozrejmil majiteľ autoservisu v Bratislave, Peter Florek.

V prípade takzvanej dojazdovej rezervnej pnematiky automechanici upozorňujú na jedno ale. "To auto tak nefunguje, nemá správne jazdné vlastnosti, ABS-ko nemusí fungovať, diferenciál takisto to nemusí zhltnúť lebo je to iný rozmer," upresnil Florek. 

A čo v prípade ak vás zastavia policajti a vo vašom vozidle nemáte rezervnú pneumatiku, ale len spomínanú lepiacu sadu? "Môžete mať prostriedok, na takzvanú bez montážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúcej dočasné použitie. Ľudovo povedané, môžete mať namiesto kolesa, rezervu aj takzvanú lepiacu súpravu," opísal Ľuboš Kasala, dopravný inžinier, Zelená vlna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy