Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kajúcnika Ľudovíta Makóa obvinili z korupcie
Zdielať na

Kajúcnika Ľudovíta Makóa obvinili z korupcie

BRATISLAVA / Východoslovenská pobočka Národnej kriminálnej agentúry obvinila bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa. Podľa obvinenia bral úplatky za krytie daňových podvodov. Makó od svojho zadržania spolupracoval s vyšetrovateľmi ako kajúcnik. V tomto prípade sa ním polícia zaoberala niekoľko rokov, no obvinenie prišlo až teraz. Ex-riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy vinu odmieta.

"Ľudovít Makó mal chrániť naše spoločné dane, obvinili ho z toho, že bral kráľovské úplatky, aby tieto dane nekončili tam, kde majú," priznal obvinený Peter Petrov. Hlavným svedkom je tiež obvinený Peter Petrov alias Tiger, ktorý mal Makóa uplácať za krytie jeho daňových deliktov. Najskôr cez dve osoby. Neskôr sa už dvojica stretávala osobne, čo ukazujú aj tieto fotografie.

Išlo o paušál 5 tisíc mesačne, ale aj jednorázové platby, ako napríklad 30 tisíc za lobovanie na súde v Nitre. "Platil som mu, lebo kryl moju trestnú činnosť. Makó sa nikdy nepriznal, ako aj v tomto prípade," reagoval Petrov. "Môj klient kategoricky popiera trestnú činnosť, ktorá je vyšpecifikovaná v uznesení o vznesení obvinenia. Ani obsahu nerozumie. Skutková veta je založená doslova na výmysloch, dohadoch tých svedkov, ktorí ho už raz krivo obvinili," vyjadril sa advokát Zoltán Perhács. "Človek, na ktorom bolo postavené sväté stíhanie vtedajšej opozície, zrazu sa ukazuje, že nepriznal všetku činnosť," konštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "Ako politici nemáme šíriť konšpirácie a nechať OČTK vyšetrovať," povedala poslankyňa Zuzana Števulová. "V súčasnosti nie je možné poskytnúť viac informácií, pretože by mohlo dôjsť k zmareniu, alebo podstatnému sťaženiu prebiehajúceho vyšetrovania," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Špeciálna prokuratúra už viac ráz v minulosti odmietla obvinenia z účelového konania a tvrdí, že desiatky odsúdených korupčníkov z čias vlád Smeru nemohlo byť postavených len na kajúcnikoch, ale aj ďalších dôkazoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy