Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V kauze Gorila bolo zrušené obvinenie Jaroslava Haščáka
Zdielať na

V kauze Gorila bolo zrušené obvinenie Jaroslava Haščáka

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil uznesenie o vznesení obvinenia v kauze Gorila. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Haščák tak zvažuje aj trestné oznámenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a ÚŠP Zuzana Drobová.

Sedem aktérov v kauze Gorila vrátane Jaroslava Haščáka už nečelí obvineniam. Informoval o tom advokát Haščáka Martin Škubla. Pred 15 mesiacmi bol Jaroslav Haščák v kauze Gorila obvinený zo založenia a podporovania zločineckej skupiny.

Obhajoba tvrdí, že toto obvinenie nie je dôvodné a skutky, ktoré sú mu kladené za vinu sa nestali, tým pádom je obvinenie nezákonné a nedôvodné. "V pondelok 19. februára bolo obhajcom J. Haščáka doručené uznesenie, v ktorom dozorový prokurátor prípadu uviedol, že sťažnosti obvinených sú dôvodné a ktorým aj preto obvinenie vznesené J. Haščákovi a ďalším šiestim osobám zrušil," uviedol advokát Martin Škubla.

Veliaca osoba nezákonne šéfovala policajnému tímu

Obhajoba považuje za satisfaktívne, že sa Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) stotožnil s jej argumentom. Dôvodom bolo, že v deň obvinenia mala osoba veliaca zásahu, kedy Jaroslava Haščáka zadržalo 60 kukláčov v Digital Parku II, pozastavenú funkciu. Ďalším argumentom je, že daná veliaca osoba nezákonne šéfovala policajnému tímu. 

"Pre úplnosť uvádzame, že argument súbehu platených funkcií vyšetrovateľky a obecného poslanca je známy od decembra 2022 (zo sťažnosti aj mediálnych vyhlásení obhajoby J. Haščáka) a špeciálnej prokuratúre nič nebránilo zrušiť obvinenie už viac než pred rokom," uviedol Škubla. Haščáková obhajoba tak reagovala na argument, v ktorom spájali zmenu novely Trestného zákona a premlčanie obvinenie Jaroslava Haščáka v kauze Gorila. Podľa obhajoby Jaroslav Haščák zvažuje náhradu škody a plánuje podať "trestné oznámenie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa." 

Úrad špeciálnej prokuratúry reaguje

Úrad špeciálnej prokuratúry v reakcii uvádza, že k zrušeniu spomínaného obvinenia "došlo v záujme zamedzenia pochybnosti o procesnej čistote postupu." Celú vec tak vrátili na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi NAKA. Dozorujúci prokurátor vydal pokyn na odstránenie formálno-procesných nedostatkov a tým dospel k záveru zrušenia rozhodnutia vyšetrovateľky.

Dozorujúci prokurátor zároveň uznal, že v danom prípade kauzy Gorila išlo naozaj o kolízie výkonu funkcie policajta, teda osoby ktorá zásahu velila a plateného poslanca obecného zastupiteľstva. Viac chce Úrad špeciálnej prokuratúry ozrejmiť na brífingu 20. februára.

Súvisiace články