Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najšpinavšia obec roka? Obyvatelia s diaľničiarmi už strácajú trpezlivosť
Zdielať na

Najšpinavšia obec roka? Obyvatelia s diaľničiarmi už strácajú trpezlivosť

LISKOVÁ / Budúca diaľnica už roky strpčuje život obyvateľom obce Lisková. V súčasnosti by táto dedina zrejme nemala problém zvíťaziť v súťaži o najšpinavšiu obec roka. Obec totiž v dobrej viere povolila prejazd vozidlami pri stavbe úseku Ivachnová - Hubová v roku 2014. To však netušili, čo ich počas nasledujúcich desiatich rokov čaká. Diaľničný úsek pritom ešte stále nie je dokončený.

"Ničia nám cesty, ploty, domy rodinné, situácia je neúnosná," uviedla starostka Liskovej Alena Mydliarová. Špinavé bráničky, domové fasády a zablatené obecné cesty. Miestni sa len rezignovane prizerajú a spúšť špiny dokumentujú na mobil.

Riešenie situácie vyvolalo verejný záujem

Prejsť s autom po ceste a stretnúť sa s oproti idúcim cestárskym autom, dopadne väčšinou zle. "Keď prídem domov, nejde mi umyť auto, je to blato, cement ,všetko. O oknách ani nehovorím," opísal obyvateľ Liesovej.

Špina, prach a blato po dedine sa roznáša najmä zo skládky výkopovej zeminy, ktorú vytvorili stavbári. "Na základe množstva podnetov som zvolala neplánované zastupiteľstvo v obci," tvrdí starostka.

Záujem o diskusiu s kompetentnými bol taký veľký, že sa miestni ani nezmestili do zasadacej miestnosti.
Prišlo viac ako 60 ľudí.

Staviteľ sa snaží cesty pravidelne čistiť

Avšak podľa domácich stačí, aby prešlo jedno auto a cesta je zas čiastočne znečistená. "Zhotoviteľ stavby zabezpečuje pravidelnú súdržbu a čistenie komunikácií," uviedol Tomáš Ferenčák z komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti.

Dokončenie liptovského diaľničného úseku by malo byť do roku 2025. "NDS sa napriek tomu ospravedlňuje za nevyhnutné obmedzenia a diskomfort spojený s výstavbou úseku," dodal Ferenčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy