Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hospice sú nedostupné a potrebujú financie. Poisťovne zaujali stanovisko
Zdielať na

Hospice sú nedostupné a potrebujú financie. Poisťovne zaujali stanovisko

BRATISLAVA / V posledných týždňoch života sú mnohí ľudia odkázaní na hospice. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou však po kontrole platieb od poisťovní hovorí o horšej dostupnosti tejto služby pre nevyliečiteľne chorých. Dôvodom sú limity. Úrad vyzval poisťovne, aby ich prehodnotili. Poisťovne ale tvrdia, že konali tak ako mali. Hospice celkovo hovoria o podfinancovaní.

"My sme sa mamu do určitej miery snažili zabezpečiť doma, no v určitej chvíli sme to nedokázali. Keď a to slovo povedalo, v hlave mi rezonovalo: hospic rovná sa smrť. Po tom všetkom je to nová asociácia - život až do konca. To je pre mňa slovo hospic po 30-dňovej skúsenosti našej mamy," znelo svedectvo z Hospicu Milosrdných sestier v Trenčíne.

 ​Ako nezastupiteľný je hospic, keď ho náhle potrebujete, by pacienti aj ich príbuzní dokázali vysvetľovať hodiny. V nitrianskom hospici majú 15 lôžok. Tie sú takmer stále obsadené. Problémom je však financovanie. Sumy, ktoré majú dostávať hospice, boli navýšené, no stále nedosahujú úroveň Českej republiky. "V jednom prípade sme až skoro 40 percent po tým, čo platia v Českej republike," uviedla Renáta Bláhová, v čase kontroly predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

TV JOJ

​Poisťovne nepokryjú ani výplaty

No aj potom, čo boli stanovené tieto jednotkové ceny sa hospice ocitli v situácii, že rozdiel medzi tým, čo sú ich reálne náklady pri plnej obsadenosti a tým, čo dostanú od poisťovní, je priepastný.  "Zdravotné poisťovne si u nás objednávajú určitý rozsah zdravotnej starostlivosti. V prípade, že máme viac pacientov, tak generujeme nadlimity, ktoré sa postupom času začali javiť ako veľký problém," tvrdí riaditeľka hospicu Dom pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre Leona Šóthová.

Podľa prepočtu úradov by mali mať nárok na ďalších 2,4 milióna eur. "Úhrady zo zdravotného poistenia nepokrývajú ani aktuálne platy našich zamestnancov," potvrdila Šóthová. Ide pritom aj o psychicky náročnú prácu. "Je veľa zamestnancov, ktorí túto robotu po pár dňoch nezvládli. My tu máme v priemere 15 úmrtí mesačne," dodala. Hospicom pomáhajú neziskovky aj samosprávy Rozdiel suplujú často aj pacienti či príbuzní.

Poisťovne zaujali jednotné stanovisko

Poisťovne zhodne tvrdia, že postupovali ako mali a výsledky kontroly namietajú. "Union zdravotná poisťovňa má za to, že pri úhrade zdravotnej starostlivosti poskytovanej v rámci mobilných hospicov, hospicov a domov ošetrovateľskej starostlivosti postupovala v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Union zdravotná poisťovňa závery kontroly ÚDZS namietala a nestotožňuje sa s nimi," uviedla stanovisko hovorkyňa zdravotnej poiťovne Union Kristína Baluchová.

Podobne sa vyjadrila aj štátna poisťovňa. "So zisteniami ÚDZS Všeobecná zdravotná poisťovňa nesúhlasí. Poisťovňa preto stanovisko považuje za neobjektívne a nezohľadňujúce celkovú finančnú situáciu v rámci sektora zdravotníctva," povedala Ivana Linetová z komunikačného oddelenia VšZP.

Rovnaký postoj zaujala aj poisťovňa Dôvera: "Odmietame tvrdenia ÚDZS o problematickom nastavení platieb. Výšky platieb sa odvíjanú od zdrojov, ktoré slovenské zdravotníctvo aktuálne má. Preto ani pri porovnávaní s Českou republikou nemôžeme ignorovať fakt, že české zdravotníctvo má k dispozícii oveľa vyššie finančné prostriedky," poznamenal hovorkca poisťovne Matej Štepiansky. 

Je tu ale aj ďalší problém. V iných krajinách nejde len o zdravotnú, ale aj sociálnu službu. Okrem z poisťovne im teda idú peniaze aj z rozpočtu sociálnych vecí. Hospice na to upozorňujú roky, no celé roky k zmene neprišlo. "Ministerstvo práce pripravuje reformu v sociálnych službách a práve rokujeme o tom, že aj hospice by v budúcnosti mohli patriť pod zaradenie do sociálnych služieb a ich financovanie by bolo možné aj z rezortu práce," uviedla riaditeľka odboru komunikácie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Ria Feik Achbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy