Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Našlo sa storočné vozidlo: Objavilo sa aj v legendárnom videoklipe Elánu
Zdielať na

Našlo sa storočné vozidlo: Objavilo sa aj v legendárnom videoklipe Elánu

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Do Považskej Bystrice sa vráti špeciálne hasičské vozidlo vyrobené v roku 1924. Hasičom slúžilo desiatky rokov, ale na dlhý čas zmizlo. Objavilo sa v starej stodole a majiteľ ho plánoval predať zberateľom. Našťastie sa tak nestalo a Chevrolet Utility Express Truck sa vráti tam, kam patrí.

​Na jeho korbe sa pred viac ako 40 rokmi nahrával legendárny videoklip Kaskadér od kapely Elán. Hasičské vozidlo sa následne na nejaký čas stratilo. Našlo sa náhodou. "Pôvodný majiteľ, ktorý ho mal, na ňom objavil nápis Dobrovoľný hasičský zbor Milochov," uviedol primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Plánoval ho predať, no kontaktoval vtedajšieho poslanca. Rozbehla sa tak akcia na záchranu auta. "Už mali o neho záujem zberatelia z Košíc. Kúpili sme ho a keďže bolo vo veľmi zlom stave, tak sme ho dali na rekonštrukciu," doplnil Janas.

V dielňach v Turanoch vdýchli storočnému autu nový život. Museli ho rozobrať do poslednej skrutky. Bola to naozaj výzva. To ako vyzerá dnes je výsledkom tvrdej práce mechanikov, stolára aj lakýrnikov. "Tie drevené časti sa museli ručne brúsiť čistiť, pretože tam boli kadejaké staré laky," vysvetlil stolár Vladimír Blahušiak.

Skrutky zháňali aj po domoch. Storočný unikát by sa už v máji mohol vrátiť domov na Považie. "Svoje si už odviedlo a teraz je čas, aby si užilo aj trochu slávy," dodal Karol Janas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy