Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Detí v bratislavskom kraji je stále viac, ale gymnázia nepribúdajú
Zdielať na

Detí v bratislavskom kraji je stále viac, ale gymnázia nepribúdajú

BRATISLAVA / Bratislavská župa potvrdila záujem zvýšiť počet miest pre gymnazistov, pretože sa tam nedostanú často ani študenti s lepšími výsledkami. V iných krajoch takýto problém nie je. Riešením pre Bratislavu by mohlo byť nové gymnázium - s ním ale štát bratislavskej župe nepomôže.

​Tí najšikovnejší deviataci v bratislavskom kraji nemajú takú šancu dostať sa na gymnázium, ako rovnako dobrí žiaci inde. Dopyt v Bratislave je obrovský. "Bratislavský kraj rastie ako jediný. Počet miest začíname cítiť ako kritický. máme veľa vzdelaných a dobrých detí , ktoré majú perfektné známky a sa na gymnázia nedostanú," uviedol Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Detí naďalej bude pribúdať

Deviatakov nielenže pribúda, ale ešte aj bude pribúdať. "V Bratislavskom kraji narastie počet žiakov stredných škôl do roku 2030 až okolo 26 %, čo predstavuje zhruba 8-tisíc žiakov," opísal Dávid Martinák z Inštitútu vzdelávacej politiky. "Sledujeme nárast ako v Českej republike, kde to spôsobilo minulý rok škandál. Umelé obmedzovanie miest na gymnáziách na základe argumentu, že potrebujeme pre trh práce absolventov nie je šťastné. Pretože to aj tak takýmto spôsobom nedosiahneme, lebo tí absolventi pôjdu na vysoké školy," vyjadril sa Martin Kanovský, riaditeľ Odboru stratégií a koncepcií vedy, výskumu a vysokých škôl Ministerstva školstva SR.

Na stredných odborných školách tak končia deti, ktoré patria na gymnázium len preto, lebo miest na gymnáziách je málo. Navyše dáta ukazujú, že neplatí ani to, že absolventi strednej školy by mali lepšie uplatnenie narozdiel od gymnázia kde nie je konkrétna odbornosť. "Mnohí absolventi stredných odborných škôl mieria na Úrad práce. Ich nezamestnanosť je 4-násobne vyššia ako u absolventov gymnázií, lebo z absolventov gymnázií takmer všetci idú na vysoké školy," povedal Kanovský. 

Rezort tvrdí, že miest na gymnáziách je dostatok

Už aj bratislavský župan potvrdil snahu navýšiť počet miest pre gymnazistov. "Bude to postupné zlepšenie. Zriadiť nové gymnázium by bolo najjednoduchšie, ale my nemáme za čo. My by sme tie peniaze museli dostať od štátu," doplnil Droba. Štát ale nemá v pláne pomôcť. "Zvyšovanie počtu miest na gymnáziách nie je potrebné. Miest na stredných školách v Bratislavskom kraji je dostatok," znelo stanovisko Ministerstva školstva SR. 

Argumentujú tým, že po prijímacom konaní bolo v bratislavskom kraji voľných 372 miest. "Regionálny úrad školskej správy v Bratislave umiestnil na žiadosť zákonných zástupcov 48 žiakov, z toho 8 na gymnázium, 30 do študijných odborov a 10 do učebných odborov stredných odborných škôl," pokračovalo stanovisko Ministerstva školstva SR. 

Nikto sa ale nechce dostať do situácie, že žiaka umiestnia tam, kde ostalo voľné miesto. Študijní poradcovia preto ponúkajú pomoc žiakom a rodičom dobre odhadnúť aj svoje šance pri výbere strednej školy uvedenej v prihláške.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy