Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na rakovinu ročne zomrú takmer dva milióny ľudí. Prevenciu na Slovensku stále podceňujeme
Zdielať na

Na rakovinu ročne zomrú takmer dva milióny ľudí. Prevenciu na Slovensku stále podceňujeme

BRATISLAVA / Rakovina je dlhodobo jednou z hlavných príčin úmrtí na svete. Ročne na ňu zomrú takmer dva milióny ľudí. Aby sa úmrtiam predchádzalo, kľúčová je prevencia, ktorú, žiaľ, na Slovensku stále podceňujeme. Tri skríningy, ktoré máme k dispozícii, absolvovalo iba 40 percent obyvateľov. Dôležitosť prevencie nám každoročne pripomína Svetový deň boja proti rakovine.

Svetový deň boja proti rakovine si každoročne pripomíname 4. februára. Vyhlasuje ho Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny. Každý rok je na rakovinu diagnostikovaných až 2,7 milióna Európanov. Chorobe podľahne 1,3 milióna obyvateľov nášho svetadiela. "Na Slovensku každoročne pribudne 40-tisíc onkologických pacientov, teda novodiagnostikovaných," informovala Petra Benczyová, PR manažérka Ligy boja proti rakovine. 

Svoje o tom vie aj speváčka Stefi, ktorej prvýkrát diagnostikovali rakovinu pred 9 rokmi, keď mala iba 21 rokov. "V tom období som začínala robiť svoje prvé pesničky, prvé klipy. Liečila som sa ambulantne, absolvovala som chemoterapie, ožarovania," priblížila Stefi. Vyliečila sa, no choroba sa jej po pár rokoch začala vracať. "Teraz som opäť v liečbe, opäť sa mi vrátila rakovina a aktuálne chodím na imunoterapiu. Podstupujem liečbu, chodím na hospitalizácie, ale cítim sa super," doplnila Stefi.

Speváčka Stefi bojuje s rakovinou už po tretíkrát. Ako to celé zvláda a ako sa jej darí zachovať si optimizmus, sa dozviete vo videu:

​Tohtoročná kampaň kladie dôraz na prevenciu a fakt, aby mal každý rovnaký prístup k liečbe. "Upozorňuje na to, aby ľudia chodili na skríningy a navštevovali onko kontroly," opísala Benczyová. "Tá účasť je na Slovensku pomerne nízka. Vo všeobecnosti okolo 40 percent ľudí chodí na preventívne prehliadky," zdôraznila Daniela Kállayová, odbor verejného zdravia, skríningu a prevencie MZ SR.

Ministerstvo by si prialo účasť okolo 70 percent. Aktuálne máme na Slovensku tri skríningové programy a do budúcna nás čaká rozšírenie na skríning rakoviny prostaty a pľúc. "Máme skríning rakoviny prsníka, skríning rakoviny krčka maternice a skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka," priblížila Kállayová.

V rámci prevencie ministerstvo zdôrazňuje aj význam očkovania proti HPV. Rizikové faktory vzniku rakoviny môžeme podľa Kállayovej potlačiť zdravým životným štýlom, pohybom, stravovaním, nefajčením a nepitím alkoholu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy