Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Boj o miesta na stredných školách. Niekde sa na gymnázium nedostanú ani všetci jednotkári
Zdielať na

Boj o miesta na stredných školách. Niekde sa na gymnázium nedostanú ani všetci jednotkári

BRATISLAVA / Majú ešte len 14 -15 rokov a už si vyberajú školu a teda aj svoju pracovnú budúcnosť a perspektívu. Mnoho škôl pomáha žiakom a ponúka im kariérne poradenstvo. V bratislavskom kraji sa však rodičia dlhodobo sťažujú na to, že hoci počet detí rapídne stúpa, počet miest na gymnáziách sa nezvyšuje a ani tÍ s výbornými výsledkami sa na gymnázium často nedostanú. Bratislavský župan avizoval, že im vyjde v ústrety.

​Deviataci majú posledné týždne na rozmyslenie, o ktoré dva klasické a dva talentové odbory zabojujú na prijímacích skúškach. "Dať si určite aj školu, po ktorej túžia, ale dať si aj školu, ktorá je taká istota," poradila školská psychologička Kristína Kačincová, ZŠ Za kasárňou Bratislava. A čo ak neuspeje ani na jednej? "Školské výpočtové stredisko nahráva do systému, ktoré školy majú ešte voľné kapacity, čiže rodič si na stránke vie nájsť, ktorá škola ešte ponúka miesta," vysvetlila Kačincová.

​V bratislavskom kraji je aj pre deti s vynikajúcimi výsledkami stále väčší problém dostať sa na gymnázium. Župa už minulý rok čelila kritike, že hoci celkovo deviatakov pribúda, miest na gymnáziách adekvátne nerastie. "V Bratislavskom kraji v poslednom čase nezvyšovali počty kapacít," uviedol Dávid Martinák z Inštitútu vzdelávacej politiky. 

Podľa inštitútu sú žiaci v Bratislavskom kraji v nevýhode. "Napríklad žiaci s priemerom do 1,1 sa v porovnaní s inými krajmi menej často dostávajú na gymnáziá," priblížil Martinák. "Ten počet miest začíname cítiť ako kritický. Pre mňa je veľmi nepríjemné, že aj dobrí žiaci majú problém dostať sa na gymnáziá. Podnikli sme prvé kroky na to, aby sa počet miest na gymnáziách zvyšoval každý rok," informoval Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. 

Nejde ale o skokové navýšenie. "Počet miest BSK na gymnáziách medziročne navýšil o 11,2 percent, pričom počet miest na stredných odborných školách sa zvýšil len o 4,1 percent a na ŠUPkách o 8 percent," priblížil BSK. Ideálnym riešením by podľa Drobu bolo zriadenie nového gymnázia. "Ale to je ekonomicky aj logisticky veľmi náročné. Začíname však rozmýšľať aj týmto smerom," vysvetlil Droba.

Hovorí sa aj o tom, že kvalita odborných škôl nie je vždy porovnateľná, a že chýba akýsi zlatý stred. Župa naopak argumentuje záujmom zamestnávateľov o absolventov. Školy dnes pomáhajú deťom prísť na to, čo ich baví a vybrať si, hoci je to v štrnástich náročné. Školu vraj treba vidieť aj fyzicky, nielen na internete. "Aby si pozreli aj rozvrh. O tom danom odbore je veľakrát pekne napísané na internete, ale jednotlivé predmety tomu nie vždy zodpovedajú," vysvetlila Kačincová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy