Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Je to najdepresívnejší deň v roku. Viete prečo?
Zdielať na

Je to najdepresívnejší deň v roku. Viete prečo?

SLOVENSKO / Vianočné a novoročné sviatky sú za nami a celý rok 2024 pred nami. Tento aktuálny má dokonca 366 dní. Ak máte pocit, že sa vám nič nechce, a že vám chýba elán do života, tak podľa istého britského psychológa nejde o nič nezvyčajné. V tento deň je to vraj prirodzené. Tretí januárový pondelok je totiž známy pod názvom blue monday, teda modrý pondelok a ide vraj o najdepresívnejší deň v roku.

Tretí januárový pondelok v roku je označovaný ako ´Blue Monday´, teda modrý pondelok od roku 2005. Podľa istého britského psychológa ide o najdepresívnejší deň v roku. Zásluhu na tomto nelichotivom označení má mať koniec sviatkov a precitnutie do reality. Tiež chladné studené dni, ale tiež nedodržané novoročné sľuby.

Primárka psychiatrie prešovskej nemocnice však za roky praxe vie, že depresia sa vie prihlásiť hocikedy. "Depresívne poruchy však môžu vznikať v ktoromkoľvek ročnom období. To, že máme dnes modrý pondelok neznamená, že je vysoké riziko vzniku depresií u nás," konštatovala primárka psychiatrického oddelenia v Prešove Zuzana Horváthová.

Označenie modrého pondelka môže mať aj komerčný charakter. Celé to totiž vzniklo ako iniciatíva istej cestovateľskej spoločnosti, ktorá oslovila britského psychológa s prosbou na výpočet vzorca smutnej nálady. Práve v studenom januári začínajú mnohí ľudia pokukovať po letnej dovolenke.

"V konečnom dôsledku to nie je zlé, lebo začne sa možno človek orientovať na niečo iné, začne sa tešiť na tú letnú dovolenku," reagovala primárka Zuzana Horváthová. Depresiu ale netreba podceňovať. Podľa odborníkov je základom všímavosť a komunikácia. Dôležité je o o depresívnych poruchách hovoriť so svojimi blízkymi alebo aj vyhľadať odbornú pomoc. "Pokiaľ nám naozaj ten smútok alebo skleslá nálada vadí a narúša naše fungovanie tak nebáť sa obrátiť na odborníka, psychológa, na psychiatra," odkázala primárka Zuzana Horváthová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy