Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rozruch v parlamente: Smeráci roztiahli transparenty
Zdielať na

Rozruch v parlamente: Smeráci roztiahli transparenty

Sálu národnej rady zaplavili transparenty. Nespokojní Smeráci aj takto demonštratívne vyjadrili svoj názor na voľbu generálneho prokurátora. Práve dnes sa mala na ich návrh konať mimoriadna schôdza, parlament však neschválilo program.

Za program navrhnutý Smerom-SD zahlasovalo len 67 zo 146 prítomných členov snemovne. V radoch sociálnych demokratov to vyvolalo nespokojnosť, ktorú demonštrovali roztiahnutím troch transparentov s výrokmi koaličných politikov o pripravovanej tajnej voľbe generálneho prokurátora: "Podporím verejnú voľbu za predpokladu, že sa na tom nájde širšia ako koaličná zhoda", (Radoslav Procházka, KDH), "Tajná voľba by mala byť seriózna, dôstojná a hlavne nespochybniteľná", (premiérka Iveta Radičová, SDKÚ-DS), "Tajnú voľbu považujeme za výdobytok Nežnej revolúcie", (Peter Osuský, Most-Híd).

Po roztiahnutí transparentov vyhlásil predseda NR SR Richard Sulík (SaS) polhodinovú prestávku, "aby sa opozícia mohla demokraticky prezentovať".

Koalícia má na neúspešné pokusy o zvolenie generálneho prokurátora recept v podobe odtajnenia voľby. To si vyžaduje zmeny v rokovacom poriadku. To, že nový generálny prokurátor nebol zvolený prekáža hlavnému kritikovi koalície Róbertovi Ficovi. Ten argumentuje, že Sulík mal postupovať tak, aby sa tajná voľba mohla uskutočniť ešte na súčasnej februárovej schôdzi. A preto chce Fico ešte dnes prijať uznesenie, ktorým požiada Sulíka o vyhlásenie termínu na podanie návrhov kandidátov na generálneho prokurátora.

Fico obviňuje Sulíka tiež z hrubého porušenia zákona a Ústavy SR, keďže neorganizuje tajnú voľbu a mandát terajšieho prokurátora Dobroslava Trnku dnes končí. SMER-SD avizoval už na začiatku januára, že plánuje podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom v programe – voľbou nového prokurátora. Nominovať chceli Trnku a aj kandidáta koalície Jozefa Čentéša.

Zdielať na

Najčítanejšie správy