Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Skládke odpadu hrozí, že ju zatvoria. Úrady i prokurátor hovoria o nesplnených podmienkach
Zdielať na

Skládke odpadu hrozí, že ju zatvoria. Úrady i prokurátor hovoria o nesplnených podmienkach

IŽA / Úrad pre územné plánovanie a výstavbu vyhovel protestu prokurátora vo veci prevádzkovania skládky tuhého komunálneho odpadu v obci Iža. Súvisel s nesplnenými podmienkami pre povolenie na užívanie.

Prokurátor krajskej prokuratúry Nitra podal v súvislosti s prevádzkou skládky protest vo veci kolaudácie stavby. Dokument, že skládka bola postavená v súlade s projektovou dokumentáciou, sa v spise nenachádzal. "Ubezpečujeme vás, že skládka bola postavená v súlade s projektovou dokumentáciou a vždy bola, je a aj bude prevádzkovaná v súlade so zákonom a v súlade s jednotlivými rozhodnutiami a povoleniami," uviedla vo svojom vyjadrení spoločnosť Reko Recycling s.r.o.

"Protokol o ústnom pojednávaní, tvoriaci podklad kolaudačného rozhodnutia, neobsahoval ani jedno stanovisko dotknutých orgánov verejnej správy a ani zákonom vyžadované porovnanie skutočného realizovania dokončenej stavby s projektovou dokumentáciou," informoval Jaroslav Maček, prokurátor krajskej prokuratúry Nitra. 

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu dal prokurátorovi za pravdu. "Projektová dokumentácia bude nová a založená do spisov, nakoľko spustíme nové konanie," uviedol István Domin, starosta obce Iža. "V súvislosti s protestom zrušila inšpekcia prevádzkovateľovi skládky v obci Iža súhlas na prevádzkovanie zariadenia," informovala Slovenska inšpekcia životného prostredia. 

Spoločnosť Reko Recycling sa proti tomu odvolala, a tak je do vydania rozhodnutia o odvolaní súhlas stále v platnosti. Kontroly skládky pri obci Iža Slovenskou inšpekciou životného prostredia zistili viaceré porušenia podmienok integrovaného povolenia. "Od roku 2012 sme prevádzkovateľovi skládky uložili 6 pokút v sume takmer 28-tisíc eur," priblížila Slovenska inšpekcia životného prostredia. Okrem iného za ukladanie odpadu z nemocníc, prekročenie výšky uloženého odpadu, požiar či uloženie nepovoleného odpadu a nedostatočné hutnenie.

Ak spoločnosť nezíska včas povolenie na užívanie poslednej časti skládky, nielen Komárňanský región, ale aj iné ďalšie časti Slovenska budú mať problém, kam vynášať smeti. "Vzhľadom k ostatným udalostiam si dovolíme ubezpečiť obyvateľov nášho okresu, že pre ďalšie fungovanie a zachovanie skládky vykonáme všetky zákonné kroky k tomu, aby sa prejavy hospodárskej súťaže zo strán konkurenčných spoločností nedotkli verejnosti, a aby sme naďalej pomáhali pri skládkovaní odpadu a ochrane životného prostredia," uviedla vo svojom vyjadrení spoločnosť Reko Recycling s.r.o.

Avšak napriek tomu, že konania nie sú právoplatne ukončené, bez platného kolaudačného rozhodnutia skládka nemôže byť prevádzkovaná. "Ak sa tam pácha akákoľvek environmentálna kriminalita, tak ten podnet preveríme," uviedol Tomáš Taraba, minister životného prostredia SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy