Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nový rok prináša zmeny pre dôchodcov. Zmení sa spôsob valorizácie penzií i jej časovanie
Zdielať na

Nový rok prináša zmeny pre dôchodcov. Zmení sa spôsob valorizácie penzií i jej časovanie

BRATISLAVA / Aj tento rok čakajú dôchodcov zmeny. Novela zákona o sociálnom poistení prináša úpravu systému valorizácie starobných dôchodkov tak, aby dokázal lepšie reagovať na premenlivú mieru inflácie. Po novom sa bude môcť výška dôchodkov zvýšiť viackrát počas roka.

"Tento zákon sa týkal mimoriadnej valorizácie dôchodkov. Pretože sme veľakrát kritizovali vládu, že dôchodcovská inflácia nám presahuje to povolené percento. Respektíve až dosahuje dvojciferné čísla," konštatovala ministerka Denisa Saková. Za týmto stavom stála dvojciferná inflácia a prudký nárast cien za všetko, napríklad za potraviny. A to je aj dôvod, prečo došlo k zmene. 

"Najviac týmto boli zasiahnuté domácnosti a hlavne dôchodcovia," povedala Saková. Túto novelu zákona predkladala vo februári strana Hlas ešte ako opozičná. V parlamente za ňu zahlasoval veľký počet poslancov. A to až 139 zo 141 prítomných. Takému záujmu sa teší máloktorý zákon. "Hlasovala za tento zákon dokonca aj koalícia. A my sme sa tomu veľmi tešili. Ale tešili sme sa hlavne z pohľadu toho, že 500 tisíc dôchodcov, čo je pod hranicou chudoby, tak sa im pomohlo," uviedla ministerka Saková. "Valorizáciu dôchodkov sme podporili, aj náš poslanec za to zahlasoval," vyjadrila sa poslankyňa Lucia Plaváková. Doteraz sa vždy k 1. januáru každému poberateľovi starobného dôchodku prepočítala výška penzie. A tú sumu potom dostával celý rok, kým nedošlo k ďalšej valorizácii. Po novom to bude inak. A hlavnou kľúčovou hodnotou pre priebežné zvyšovanie penzie bude rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. "Jasne sa v tomto zákone povedalo, že pokiaľ tá dôchodcovská inflácia presiahne určité percento, tak dôchodky sa mimoriadne aj v budúcnosti, budú valorizovať dvakrát. Nielen k 1.1., ale aj k 1.7," vysvetlila ministerka Denisa Saková. 

To sa ale nepáči opozícii SaS a KDH

"Nie je tu záujem zjavne postaviť sociálnu politiku na tom, aby bolo na dôchodky našich detí. Toto je toho výsledok. My sme jednoznačne za to, aby sme mali riadnych 12 dôchodkov a nerobili sme tu Ježiška z 13-teho dôchodku," vyjadrila sa Mária Kolíková. "Vnímam to ako dosť nešťastné rozhodnutie, pretože skutočne je to tak, že oplatí sa ísť do predčasného dôchodku. A vlastne tú pokutu, ktorú platíte za to, že idete skôr, tak vám to vykompenzuje ten vyšší nárast dôchodkov," reagoval poslanec Jozef Hajko. A to podľa ekonomického odborníka spôsobuje iné problémy. Tvrdí, že týmito opatreniami sa zabúda na podnikateľské prostredie, ktoré potom chtiac nechtiac utrpí. "Je to problém, aj tie odchody do dôchodkov, nielen predčasných, ale aj po tých 40-ich rokoch. Bol som nedávno v elektrárni v Mochovciach, kde mi riaditeľ priamo povedal, že majú obrovský problém, aby zabezpečili chod elektrárne, pretože odchádzajú im ľudia," konštatoval Hajko. S tým ešte pred Vianocami bojovali aj pekárne. Veľa ľudí im odišlo do predčasného dôchodku. Opozícia má ale aj ďalšie výhrady.

"Hlavne sa pozrieť na systémové zmeny, ktoré zabezpečia aj dôchodky pre ľudí do budúcna. Ľudí, ktorí sú dnes v produktívnom veku. A zo strany vlády vidíme práve opačné kroky. Keďže opäť zasahujú do 2. piliera. A oberajú vlastne budúcich dôchodcov o stovky eur," uviedla Plaváková. "A tým, ktorí to potrebujú viac, osobitne rodiny s jedným živiteľom, tak tým nepomáhame vôbec. Na ne sme sa úplne vykašlali," doplnila Kolíková. Okrem toho rozpočet sociálnej poisťovne je podľa poslanca Hajka taký, že nutne potrebuje pomoc vlády. "Budúci rok sociálna poisťovňa každé piate euro, ktoré vydá na dôchodky, bude musieť získať od vlády. V roku 2025 každé štvrté. To je neudržateľný stav, aby štvrtinu rozpočtu SP kryla vláda," vysvetlil Hajko. 

Súvisiace články